Copyright © ΛΟΥΤΟΥΦΙ ΝΕΑ
Design by Dzignine

ΛΟΥΤΟΥΦΙ ΝΕΑ

ΛΟΥΤΟΥΦΙ  ΝΕΑ
Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Επιστροφη των Επιδοτησεων Ζητα η Ευρωπαικη Επιτροπη


Επιστροφή 104,8 εκατ. ευρώ από επιδοτήσεις ζητά η Κομισιόν

Την ανάκτηση 104, 8 εκατομμυρίων ευρώ για αγροτικές δαπάνες στην Ελλάδα, που δεν καταβλήθηκαν σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες, αποφάσισε στις 22 Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της εκκαθάρισης των λογαριασμών που προβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα. Συνολικά θα ανακτηθούν 426 εκατ. ευρώ από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, προβλέπεται η ανάκτηση 11, 5 εκατ.ευρώ για διορθώσεις που αφορούν την έλλειψη συστήματος ελέγχου για την παραγωγή και αποθήκευση ζάχαρης και η ανάκτηση 0,5 εκατ. ευρώ για ανεπαρκείς ελέγχους στον τομέα των φρούτων και λαχανικών.
Παράλληλα, ζητείται η επιστροφή 71, 5 εκατ. ευρώ για διορθώσεις σε ελλείψεις που αφορούν τον τομέα της σταφίδας και 21,3 εκατ. ευρώ για παρατυπίες στον τομέα του οίνου.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητάει την ανάκτηση, στο πλαίσιο της καλούμενης διαδικασίας εκκαθάρισης λογαριασμών, συνολικού ποσού 436 εκατ. ευρώ των κονδυλίων της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ τα οποία καταβλήθηκαν αχρεωστήτως από τα κράτη μέλη.

Δεδομένου ότι ορισμένα από τα ποσά αυτά έχουν ήδη ανακτηθεί από τα κράτη μέλη, οι δημοσιονομικές επιπτώσεις είναι ελαφρά χαμηλότερες και ανέρχονται σε 426 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα επιστραφεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ λόγω μη συμμόρφωσης με τους ενωσιακούς κανόνες ή λόγω πλημμελών διαδικασιών ελέγχου των γεωργικών δαπανών.

Τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την εκταμίευση και τον έλεγχο των δαπανών στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) και η Επιτροπή οφείλει να διασφαλίζει τη σωστή χρησιμοποίηση των κονδυλίων από τα κράτη μέλη. Λαμβανομένων υπόψη των οικονομικών πιέσεων που αντιμετωπίζουν ορισμένα κράτη μέλη λόγω της οικονομικής κρίσης, η Επιτροπή εξέδωσε κανονισμό που επιτρέπει στα κράτη μέλη τα οποία λαμβάνουν οικονομική βοήθεια να καθυστερήσουν, υπό ορισμένους όρους, την επιστροφή των μη εγκριθέντων κονδυλίων για περίοδο 18 μηνών. Η δυνατότητα αυτή προστίθεται στις υπάρχουσες δυνατότητες αίτησης για κατανεμημένη επιστροφή σε περιορισμένο αριθμό ετών. Το πρώτο κράτος μέλος που υπέβαλε αίτηση για να επωφεληθεί από τη δυνατότητα αυτή είναι η Ελλάδα.