Copyright © ΛΟΥΤΟΥΦΙ ΝΕΑ
Design by Dzignine

ΛΟΥΤΟΥΦΙ ΝΕWS

ΛΟΥΤΟΥΦΙ ΝΕWS
Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013

To Κεντρο Θηβαικου Πολιτισμου Απαντα στο ΕΘΝΟΣ TRAVEL BOOKΠΡΟΣ : ΕΘΝΟΣ TRAVEL BOOK
Yπoψη : Αρχισυντάκτη κου ΗΡΑΚΛΗ ΜΗΛΑ

Θερμά συγχαρητήρια γενικά για την προσπάθεια του Έθνους να στηρίξει την περιφέρεια με προτάσεις και να δημιουργήσει θετική προδιάθεση στον εσωτερικό τουρισμό ακόμη και την περίοδο της κρίσης μέσω του περιοδικού ΤRAVEL BOOK.
Όμως και με όλο το σεβασμό για την προσπάθεια που καταβάλλετε, όλοι η δημοσιογραφική ομάδα αλλά και η διεύθυνση του περιοδικού, στο τεύχος 17ο με θέμα ΒΟΙΩΤΙΑ - ΦΘΙΩΤΙΔΑ πιστεύουμε ότι αδικήσατε τη Θήβα !!!

Εννοείτε ότι δεν θεωρούμε, ότι υπήρχε σκοπιμότητα και ίσως όσοι ανέλαβαν την ξενάγηση στην πόλης μας να μην την γνωρίζουν !!!
Οι σύγχρονοι Θηβαίοι δεν είμαστε μόνο υπερήφανοι για την πόλη που «ήρθαμε και βολευτήκαμε» (όπως αναφέρεται στο κείμενο) αλλά μιας και είμαστε σταυροδρόμι πολιτισμών, και παρότι έχουμε μείνει αρκετά πίσω (όχι με ευθύνη δική μας -ίσως απο λάθος επιλογές ) προσπαθούμε να φανούμε αντάξιοι της τεράστιας ιστορίας, της πολιτιστικής κληρονομιάς και αίγλης που είχε κάποτε η Θήβα .
Και το κάνουμε πιστέψτε μας για τα παιδιά μας !!!
Για να αποκαταστήσουμε λοιπόν την αλήθεια τόσο για σας , όσο ιδιαίτερα για τους αναγνώστες σας είστε καλεσμένοι για φιλοξενία και ξενάγηση από το ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ στα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής, τις παραλίες, στα σημαντικά θρησκευτικά μνημεία που διαθέτει η Θήβα και δεν έγινε καμία αναφορά, στα ποιοτικά κρασιά που διαθέτουν τα οινοποιεία της περιοχής μας , να γνωρίσετε την κουζίνα και να περιηγηθείτε στις ομορφιές της πόλης μας .

Ευχαριστούμε για την φιλοξενία
Η Ομάδα του ΚΕ.ΘΗ.ΠΟ.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΟΔΗΓΟ (Τεύχος 17ο Σάββατο 23-2-2013)

ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΟΞΟ …..ΧΩΡΙΟ


Ποιος θα σου το’λεγε ότι θα έβγαινες στη Θήβα……
Τη Θήβα που προσπερνούσες ανέκαθεν αποστρέφοντας ως και το βλέμμα. Με μία και μοναδική σκέψη στο μυαλό:
«Γιατί ζουν άνθρωποι εδώ; » Η Θήβα των βιομηχανιών των τσιγγάνων, των γυναικείων φυλακών. Η Θήβα του Αισχύλου ( !!!!! ) και του Σοφοκλή (!!!!!!!), του Λάιου και του Οιδίποδα , του κάμπου, της πατάτας, της «μεγάλης ευθείας» των πινακίδων προς Ελευσίνα . Παράξενο ε; Και αυτή παράξενη είναι. Δεν θυμίζει πόλη.
Ένα μεγάλο χωριό 25.000 ανθρώπων βέβαια. Και με αλλόκοτη ρυμοτομία φυσικά. Πόσοι λόφοι τη ζώνουν ; Κάποτε ήταν μεγάλη και τρανή, επικεφαλής του Κοινού των Βοιωτών, αντίπαλον δέος της Αθήνας και της Σπάρτης, το ξέρουν ως και οι πέτρες.
Πέτρες είναι αυτή σήμερα . Βοιωτοί ,Αρβανίτες , Σαρακατσάνοι , Βλάχοι , Μικρασιάτες ήρθαν και βολεύτηκαν πάνω στη λαμπερή αρχαία Θήβα με τις 7 πύλες. Μόνο οι Ηλέκτρες Πύλες σώζονται σε ερείπια. Οι άλλες θάφτηκαν όπως όλα…….Αδύνατον να ενώσεις το κουβάρι , εδώ οι ντόπιοι δεν μπορούν . Θα τους βρεις στον πεζόδρομο της Επαμεινώνδος την «καρδιά» της σύγχρονης πόλης. Ρώτα και θα καταλάβεις γιατί ζουν εδώ……………(!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

Οφείλουμε να επαινέσουμε την μεγάλη μας συμπατριώτισσα Χάρις Αλεξίου που εκτός από τα βιώματα των πρώτων χρόνων της στη Θήβα ανέφερε : «Ισάξια των Μυκηνών η Θήβα»

Ως ΚΕ.ΘΗ.ΠΟ. χαρήκαμε εννοείτε για το πλούσιο ρεπορτάζ και τις δηλώσεις του Δημάρχου Τανάγρας για τον ευρύτερο
Δήμο , τις παραλίες και τις επιλογές της περιοχής σε αναψυχή και διασκέδαση !!!

Απάντηση απο συντάκτρια του κειμένου κ.Ολγα Χαραμή


Καλησπέρα κύριοι,
καταλαβαίνουμε απόλυτα την ένστασή σας και πιστέψτε μας δεν υπήρχε καμία πρόθεση να αδικήσουμε τη Θήβα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η Θήβα είναι ήδη αδικημένη, πρώτα απ' όλα από τους δικούς της ανθρώπους, που δεν την προβάλουν, ούτε και φροντίζουν, όπως θα έπρεπε δεδομένης της τεράστιας Ιστορίας της. Καταρχήν να σας επισημάνουμε ότι το περιοδικό δεν κάνει παρουσίαση του κάθε δήμου ξεχωριστά αλλά προτείνει στους αναγνώστες βολικές, ενδιαφέρουσες διαδρομές. Ως εκ τούτου τμήμα του δήμου Θηβών, που περιλαμβάνει τις παραλίες και το κρασί τα οποία αναφέρετε, παρουσιάζεται στο θέμα «Λιβαδειά – Ελικώνας», καθώς ουσιαστικά πρόκειται για τα παράλια του βουνού, ανεξάρτητα σε ποιο δήμο ανήκουν. Επιπλέον, είναι απόλυτα λογικό να περιμένετε πολύ περισσότερες αναφορές ή και φωτογραφίες στα αξιοθέατα της πόλης, το ίδιο θα θέλαμε κι εμείς που ταξιδέψαμε ως εκεί και προσπαθήσαμε να φωτογραφίσουμε και να ενημερωθούμε για τα πάντα. Λόγω έλλειψης διαφημιστικών εσόδων όμως, το περιοδικό βγήκε πολύ μικρότερο με αποτέλεσμα κείμενα και φωτογραφίες να «κοπούν» (το ίδιο ασφαλώς συνέβη και σε άλλες περιοχές). Ως συντάκτρια του κειμένου, σας βεβαιώνω πως μοναδική μου πρόθεση ήταν να τραβήξω την προσοχή των αναγνωστών προς την Θήβα, την οποία, όπως ξέρετε καλύτερα από εμένα, οι Ελληνες δεν εντάσσουν στις εκδρομές τους και κανείς ως τώρα δεν έχει προβάλει ως ταξιδιωτικό προορισμό. Λυπάμαι αν σε αυτή μου την προσπάθεια, δυσαρέστησα εσάς.

Με εκτίμηση,
Ολγα Χαραμή

ΥΓ. Σας ευχαριστούμε πολύ και για την πρόσκληση και είναι βέβαιο πως στην επόμενη αποστολή μας στην περιοχή θα έρθουμε σε επαφή και μαζί σας.

Απάντηση στη συντάκτρια από το σύλλογο "Φροντιστήριο Θηβαϊκής Αρχαιογνωσίας"


Κα.Χαραμή καλημέρα!
Στα χρόνια που πέρασαν αρκετοί πολίτες που προσπάθησαν να προβάλουν τον Ιστορικό πλούτο της πόλης, βρήκαν πόρτες κλειστές, και απαξίωση. Προέκυψε όμως και ένα κέρδος: Η αφύπνιση και η τριβή που σαν αποτέλεσμα έχει την δημιουργία του πρώτου Συλλόγου, το "Φροντιστήριο Θηβαϊκής Αρχαιογνωσίας" μετά την προτροπή του αρχαιολόγου κ.Σπυρόπουλου. Εδώ και ένα χρόνο έχει ξεκινήσει την δράση του, και πρόσφατα έγιναν οι αρχαιρεσίες. Σκοπός του συλλόγου η προβολή της πόλης. Δυστυχώς με προβλήματα και δυσκολίες στον τομέα αυτό δυστυχώς, από Ανθρώπους σαν αυτούς που αναφέρατε.

Παράλληλα δημιουργήθηκε και το κέντρο Θηβαϊκού Πολιτισμού, που έβγαλε στην δημοσιότητα το θέμα. Φυσικά για εμάς είναι ένα ερώτημα, γιατί την ώρα που ξεκινά ο πρώτος σύλλογος δημιουργείται και δεύτερος, ενώ μέχρι τώρα κανείς δεν έδινε σημασία.Αλλά αυτό είναι κάτι που αφορά εμάς.

Σχετικά με το δημοσίευμα για τη Θήβα έχετε δίκιο, άσχετα αν στα αυτιά μας δεν "κάθετε καλά" παρόλο που και εμείς λέμε ακριβώς τα ίδια. Η αλήθεια είναι ότι η πόλη έχει μείνει αρκετά πίσω, και η αιτία είναι αυτή που αναφαίρετε και στο κείμενό σας, ότι ήρθαν ξένοι και βολεύτηκαν. Άνθρωποι που δεν αγαπούν την πόλη.

Σε περίπτωση που θέλετε να έρθετε ξανά στη Θήβα θα χαρούμε να έχουμε μια συνάντηση μαζί σας, ενημερώνοντας σας σχετικά για την πόλη που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε, αγαπήσαμε, και θέλουμε να προβάλουμε.

Ευχαριστώ... Νίκος Χατζηδούρος υπεύθυνος τύπου "φροντιστηρίου Θηβαϊκής αρχαιογνωσίας"