Copyright © ΛΟΥΤΟΥΦΙ ΝΕΑ
Design by Dzignine

ΛΟΥΤΟΥΦΙ ΝΕΑ

ΛΟΥΤΟΥΦΙ  ΝΕΑ
Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Ευρωπαικη Διακριση το Νηπιαγωγειο ΚΑΠΑΡΕΛΛΙΟΥ


Στην πόλη των Θηβών πραγματοποιήθηκε φέτος η τελετή απονομής βραβείων της δράσης «Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών 2012», του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς μεταξύ των βραβευθέντων ήταν και η Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου Καπαρελλίου κ. Άννα Καρύδη-Πυρουνάκη.



Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας παρουσία του Προέδρου του ΙΚΥ κ. Ν. Δεμερτζή, του Προϊστάμενου της Διεύθυνσης Ειδικών Προγραμμάτων Διεθνών Υποτροφιών κ. Φ. Αθανασόπουλο, του Δημάρχου Θηβαίων κ. Σπ. Νικολάου, του πατέρα Γεωργίου Παπαγεωργίου εκπροσώπου του Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας, του Αντιδημάρχου ΔΕ Πλαταιών κ. Π. Ζερικιώτη, του Προέδρου της Τ.Κ. Καπαρελλίου κ. Γ. Θανάσαινα και του Γενικού Γραμματέα του Δήμου.




Το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών είναι ένα βραβείο το οποίο ενθαρρύνει τις νέες πρωτοβουλίες στο χώρο της εκμάθησης και διδασκαλίας γλωσσών, επιβραβεύοντας τις νέες τεχνικές στη διδασκαλία γλωσσών, διαδίδοντας την ύπαρξή τους και επομένως προωθώντας τις καλές πρακτικές. Το Σήμα απευθύνεται σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης και κατάρτισης, ανεξάρτητα από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν, με επίκεντρο την προώθηση της καινοτομίας στη διδασκαλία γλωσσών.



Υποστηρίζοντας καινοτόμα έργα σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, το Σήμα αποσκοπεί στην αναβάθμιση των προδιαγραφών για τη διδασκαλία γλωσσών σε όλη την Ευρώπη. Κάθε χρόνο, το Σήμα απονέμεται στα πιο καινοτόμα έργα εκμάθησης γλωσσών από κάθε κράτος που συμμετέχει στη διαδικασία, την οποία χειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω εθνικών κριτικών επιτροπών σε κάθε Κράτος-Μέλος.



Φέτος τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν στους συντονιστές των ακόλουθων καινοτόμων προγραμμάτων, οι οποίοι και παρουσίασαν στο κοινό το έργο τους :



1. «Ελληνικά για Μετανάστες Γονείς (ΕΛΜΕΓΟ)», με συντονιστή τον αναπληρωτή καθηγητή κ. Γεώργιο Ανδρουλάκη. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Εργαστήριο Μελέτης, Διδασκαλίας, Διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας.



2. “Play and Learn English-P.A.L.E.”, με συντονίστρια την κ. Άννα Καρύδη-Πυρουνάκη. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Καπαρελλίου.



3. «Η εφαρμογή της εικονικής πλατφόρμας μάθησης Moodle στην εκμάθηση της Γερμανικής ως ξένης γλώσσας στο Γυμνάσιο στο πλαίσιο ενός σεναρίου υβριδικής μάθησης», με συντονίστρια την εκπαιδευτικό γερμανικής κ. Αικατερίνη Γούλα. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο 1o Γυμνάσιο Σάμου.






Ο Δήμαρχος Θηβαίων στον χαιρετισμό που απυήθηνε τόνισε μεταξύ άλλων τη σημαντικότητα των προγραμμάτων που έχουν στόχο την ενίσχυση της πολυγλωσσίας και την ανάπτυξη της πολυγλωσσικής και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στη χώρα μας λέγοντας:



«Είναι πλέον διαπιστωμένο ότι τα παιδιά εκτός από τις κλασσικές τυποποιημένες γνώσεις που τους προσφέρονται από το σχολείο και τον δάσκαλο, έχουν ανάγκη από κατάλληλες εκπαιδευτικές δράσεις και υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων και μεθόδων διδασκαλίας που θα ανοίξει τους ορίζοντές τους, θα τα κοινωνικοποιήσει, θα δουν τον κόσμο από διάφορες οπτικές γωνίες και τέλος θα στηριχθούν καλύτερα στα πόδια τους, ώστε να είναι προετοιμασμένα για τις δυσκολίες της ζωής τους.

Θέλω επίσης να τονίσω ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα είναι ακόμη πιο σημαντικά και χρήσιμα στην περιοχή μας, όπου διαμένουν πολλοί αλλοδαποί μαθητές.

Γνωρίζω ότι πολλά σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας συμμετέχουν σε αντίστοιχα προγράμματα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που έχουν σαν στόχο να υποστηρίξουν τη διαφορετικότητα των πολιτιστικών ταυτοτήτων των μαθητών, ευελπιστώντας ότι στα πλαίσια των προγραμμάτων θα προκύψουν αξιόλογες πρακτικές και αποτελέσματα. Περιμένω λοιπόν να κληθώ και σε επόμενη ανάλογη εκδήλωση βράβευσης σχολείων νηπιαγωγών και δασκάλων, που προς τιμήν τους έχουν αναλάβει εθελοντικά τέτοιες πολύτιμες εκπαιδευτικές δράσεις»




Παράλληλα συνεχάρη τους τρεις βραβευθέντες εκπαιδευτικούς και ιδιαίτερα την κ. Άννα Καρύδη Πυρουνάκη για τις πολλές και πλούσιες εκπαιδευτικές δράσης της με καινοτόμα προγράμματα, ένα εκ των οποίων είναι και αυτό που υλοποίησε στο ολοήμερο Νηπιαγωγείο Καπαρελλίου για τα πρώτα βήματα εκμάθησης της Αγγλικής γλώσσας.



Το βραβείο στην κα. Πυρουνάκη απένειμε ο Αντιδήμαρχος κ. Ζερικιώτης.



Τέλος ο Πρόεδρος του ΙΚΥ έδωσε στον Δήμαρχο Θηβαίων αναμνηστικό για τα 60+1 χρόνια λειτουργίας του Ιδρύματος.



Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μαζί με τους γονείς τους και οι μαθητές του Νηπιαγωγείου Καπαρελλίου που μαζί με την κ. Πυρουνάκη υλοποίησαν το πρόγραμμα εκμάθησης αγγλικής γλώσσας, και οι οποίοι μαθητές έκλεισαν την εκδήλωση με ένα σκετσάκι που είχαν ετοιμάσει στα αγγλικά για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.



* Περισσότερες πληροφορίες για τα καινοτόμα προγράμματα του Νηπιαγωγείου Καπαρελλίου μπορείτε να βρείτε στο ακόλουθο Link: http://nip-kapar.voi.sch.gr/