Copyright © ΛΟΥΤΟΥΦΙ ΝΕΑ
Design by Dzignine

ΛΟΥΤΟΥΦΙ ΝΕΑ

ΛΟΥΤΟΥΦΙ  ΝΕΑ
Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Μεγαλειο Ψυχης η Εκθεση Ζωγραφικης '' Θεοδωρος Βρυζακης '' στην Αμφισσα


Ανοιξε τις πυλες του το Εκθεσιακο Κεντρο Πολιτισμου της Αμφισσας
Για τα Εγκαινια της Εκθεσης Ζωγραφικης '' Θεοδωρος Βρυζακης ''
του Μεγαλου Θηβαιου Ζωγραφου της Ελληνικης Επαναστασης του 1821
στο Ανακαινισμενο Παραδοσιακο Κτιριο του Οπλαρχηγου Πανουρια 



η Εκθεση Ζωγραφικης '' Θεοδωρος Βρυζακης '' 
Διοργανωνεται απο τον Δημο Δελφων σε Συνεργασια με τον Συλλογο 
Θηβαικης Αρχαιογνωσιας τον Συνδεσμο Φιλολογων Αμφισσας 
την Δημοτικη Βιβλιοθηκη Αμφισσας και το Γραφειο Σχολικων Δραστηριοτητων
 ΔΔΕ Αμφισσας

ο Δημαρχος Δελφων Θανασης Παναγιωτοπουλος 
καλωσορισε ολο τον κοσμο που βρεθηκε στα Εγκαινια του Εκθεσιακου Κεντρου Αμφισσας
και ευχαριστησε ιδιαιτερως τον Συλλογο Θηβαικης Αρχαιογνωσιας
τον Προεδρο Γιωργο Πεππα  τον Ταμια Βασιλη Μεξη 
και τα Μελη του Συλλογου που ηρθαν απο τη Θηβα
και οσους συνετελεσαν να γινει η Εκθεση



 για τον Μεγαλο Θηβαιο Ζωγραφο αναφερθηκε  η Λαμπρινή Καρακούρτη-Ορφανοπούλου 
Ιστορικος Τεχνης της Εθνικης Πινακοθηκης και του Μουσειου Αλεξανδρου Σουτσου με θεμα '' Θεοδωρος Βρυζακης ο Ζωγραφος της Ελληνικης Επαναστασης ''

Η έκθεση θα διαρκέσει από 3 έως 17 Απριλίου 2016 και θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά από  τις 7.00 ως τις 8.30 μμ.
Τα σχολεία ( Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια) που θα ήθελαν να επισκεφτούν την έκθεση πρωινές ώρες μπορούν να το κάνουν κατόπιν συνεννόησης. Επικοινωνήστε με την κ. Μισιρλή στο 2265079093 για να κανονίσετε την επίσκεψη. Θα υπάρχουν φύλλα εργασίας που οι μαθητές θα συμπληρώσουν σε ομάδες στο χώρο της έκθεσης και θα γίνει συζήτηση για τη ζωή και το έργο του Έλληνα ζωγράφου.
η Εκθεση γινεται σε Συνεργασια του Δημου Δελφων του Συνδεσμου Φιλολογων Αμφισσαςτου Συλλογου '' Φροντιστηριον Θηβαικης Αρχαιογνωσιας '' της Δημοτικης Βιβλιοθηκης Αμφισσας , Γραφειο Σχολικων Δραστηριοτητων Δ.Δ.Ε Αμφισσας
 η Εκθεση Θεοδωρου Βρυζακη στην Αμφισσα Υποστηριζεται απο τα ιστολογια
και τον Τοπικο Τυπο ως Χορηγοι Επικοινωνιας
Amfissa Face Media , Θηβα Spor , Thiva Press News , Thiva Nikolas
Loutoufi News , Δημοτικη Βιβλιοθηκη Αμφισσας '' Καρτερια ''


Εν Δελφοις  , Exeis Minima .gr , η Ωρα της Φωκιδας 
Πολιτιστικος Συλλογος Αμυγδαλιωτων Δωριδας '' ο Κουτσουρος ''
Τhiva GR , Epikourositeas , Αγια Ευθυμια

Ο Θεόδωρος Π. Βρυζάκης είναι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ζωγράφους του 19ου αιώνα και ο θεμελιωτής της «Σχολής του Μονάχου»
Γεννημένος στη Θήβα το 1814, επτά χρόνια πριν από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821, ο Θεόδωρος Βρυζάκης έζησε τα σκληρά χρόνια του απελευθερωτικού αγώνα μέχρι την ίδρυση του ελεύθερου Ελληνικού κράτους. Μετά τον απαγχονισμό του πατέρα του από τους Τούρκους τον Μάιο του 1821 βρέθηκε μαζί με τον αδελφό του Ευθύμιο στο Ορφανοτροφείο του Καποδίστρια στην Αίγινα. Το 1832, με τη μεσολάβηση πιθανώς του Ludwig Thiersch, έφυγε στο Μόναχο, όπου φοίτησε στο "Πανελλήνιον", το ελληνικό παιδαγωγικό σχολείο που είχε ιδρύσει ο Λουδοβίκος Α΄ για τα ορφανά των αγωνιστών της Επανάστασης. Εκεί άρχισε να ασχολείται με την ζωγραφική, απεικονίζοντας σχεδόν αποκλειστικά θέματα από την Επανάσταση του 1821. Το 1844 έγινε δεκτός στην Ακαδημία του Μονάχου, λαμβάνοντας για τα επόμενα έντεκα χρόνια, την υποτροφία της Ελληνικής παροικίας της πόλης. Στο μεταξύ είχε  γνωρίσει το έργο των Carl Wilhelm von Heideck,  Peter von Hess,  Johann Petzl, Heinrich von Mayer, γεγονός που ερμηνεύει τη διαμόρφωση του ύφους του μέσα στο κλασικό ρομαντικό πνεύμα αλλά και την επιλογή των θεμάτων της ζωγραφικής του μέσα από τα γεγονότα της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. Κατά την δεκαετία 1845- 1855 ταξίδεψε και έζησε σε διάφορες πόλεις της Δυτικής Ευρώπης για καλλιτεχνική ενημέρωση, με εξαίρεση τη διετία1848 - 1850, όταν και επέστρεψε προσωρινά στην Ελλάδα.
Το 1855 συμμετείχε στην Διεθνή Έκθεση του Παρισιού με το έργο του «Η Έξοδος του Μεσολογγίου». Τον πίνακα αυτόν, ο ίδιος ο Βρυζάκης τον αντέγραψε τουλάχιστον δύο φορές. Δύο από τους πρωτότυπους πίνακες καταστράφηκαν στην μεγάλη πυρκαγιά του Μεσολογγίου το 1929. Το τρίτο πρωτότυπο διασώζεται στην Εθνική Πινακοθήκη, αλλά ο ίδιος πίνακας κυκλοφόρησε και σε λιθογραφίες ήδη από το 1856.
Κατά τη διετία 1861 – 1863, ταξίδεψε στην Αγγλία και αγιογράφησε την Ελληνική   εκκλησία του Ευαγγελισμού στο Man. Το 1867 πήρε μέρος στην έκθεση του Del Vecchio στην Λειψία με τους πίνακες «Η Έξοδος του Μεσολογγίου», «Γιωργάκης Ολύμπιος», «Ο Λόρδος Βύρωνας στο Μεσολόγγι» και «Ο Όρκος της Αγίας Λαύρας».
Πέθανε στο Μόναχο το 1878 και κηδεύτηκε στο τότε Α΄Νεκροταφείο της πόλης. Με την διαθήκη του, άφησε κληρονομιά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όλα τα έργα τού ατελιέ του καθώς και 760 μάρκα για την επισκευή της οροφής της ελληνικής εκκλησίας του Σωτήρος (Salvatorkirche) στο Μόναχο. 

Εργα του ζωγράφου
                      

η θυσία του Καψάλη

αποχαιρετισμός στο Σούνιο 1863

η έξοδος του Μεσολογγίου 1853

το στρατόπεδο του Καραϊσκάκη



























ΘΗΒΑ SPOR