Copyright © ΛΟΥΤΟΥΦΙ ΝΕΑ
Design by Dzignine

ΛΟΥΤΟΥΦΙ ΝΕΑ

ΛΟΥΤΟΥΦΙ  ΝΕΑ
Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Τροπικές καταιγίδες χτυπούν τη δυτική Ελλάδα



Τροπικές καταιγίδες χτυπούν τη δυτική ΕλλάδαΣε τροπική καταιγίδα παραπέμπουν τα μετεωρολογικά δεδομένα της κακοκαιρίας, η οποία έπληξε τη δυτική Ελλάδα πριν από έντεκα μέρες, καθώς η ταχύτητα του ανέμου μετρήθηκε κοντά στα όρια του τυφώνα, ενώ η βροχή που έπεσε μέσα σε λίγες μόνο ώρες αντιστοιχούσε σχεδόν στα συνολικά επίπεδα βροχοπτώσεων ενός ολόκληρου φθινοπωρινού μήνα!

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εμφανίστηκαν σε Αγρίνιο και Λευκάδα στις 20 Σεπτεμβρίου, πρόκειται να καταγράφονται πολύ συχνότερα κατά τις επόμενες καταιγίδες, όταν το κλίμα της ευρύτερης περιοχής ενδέχεται να θυμίζει... Καραϊβική!

«Τα δεδομένα που μετρήθηκαν ήταν όντως εξαιρετικά ασυνήθιστα για την περιοχή», αναφέρει ο μετεωρολόγος και ερευνητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Βασίλης Παππάς, ο οποίος κατέγραψε τη σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων με τη βοήθεια του μετεωρολογικού σταθμού που βρίσκεται στην ταράτσα του Πανεπιστημίου του Αγρινίου.

«Οι άνεμοι βρέθηκαν να έχουν ταχύτητα μέχρι και 93 χλμ. την ώρα, όταν τα όρια του τυφώνα είναι στα 110 χλμ. την ώρα. Την ίδια στιγμή, η μέση ταχύτητα του ανέμου μετρήθηκε στα 46,7 χλμ. την ώρα, μια μέτρηση που παραπέμπει σε τροπική καταιγίδα σε ύφεση. Εντύπωση, όμως, προκαλεί και η ποσότητα της βροχής, καθώς τα ξημερώματα εκείνης της ημέρας, το νερό που έπεσε ισούται σχεδόν με το 70% των συνολικών βροχοπτώσεων του Σεπτεμβρίου του 2010», δηλώνει ο ακαδημαϊκός ερευνητής.

Η «τροπική καταιγίδα», η οποία προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο Αγρίνιο καθώς επίσης και τον θάνατο ενός Γάλλου τουρίστα στη Λευκάδα, αποδίδεται στη γενικότερη τάση μεταστροφής του κλίματος της δυτικής Ελλάδας. Διότι αν στην υπόλοιπη ελληνική επικράτεια η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας πρόκειται να εντείνει τα φαινόμενα λειψυδρίας και ξηρασίας, στις δυτικές ακτές της χώρας οι επιστήμονες περιμένουν να δουν πιο ισχυρούς ανέμους και λιγότερες αλλά πιο σφοδρές βροχοπτώσεις. «Είναι γνωστό ότι το κλίμα της δυτικής Ελλάδας είναι πιο υγρό σε σχέση με αυτό της υπόλοιπης χώρας, καθώς η οροσειρά της Πίνδου συγκρατεί τους υδρατμούς της θάλασσας. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας σε ένα τέτοιο υγρό κλίμα τα επόμενα χρόνια, ενδέχεται να συνοδεύεται και από πιο συχνές θυελλώδεις καταιγίδες, ενδεχομένως και ανεμοστρόβιλους, όπως συμβαίνει σε ορισμένες τροπικές περιοχές του πλανήτη», δηλώνει ο Παύλος Κασσωμένος, καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. apo meteo