Copyright © ΛΟΥΤΟΥΦΙ ΝΕΑ
Design by Dzignine

ΛΟΥΤΟΥΦΙ ΝΕΑ

ΛΟΥΤΟΥΦΙ  ΝΕΑ
Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

''το Αλατι της Γης'' Ταξιδευει στη Θηβα Κυριακη 31 Μαρτιου ΕΡΤ1 13.00 - 15.00 μ.μ

Αποτέλεσμα εικόνας για το αλατι της γης στη θηβα
















Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 στην ΕΡΤ1, 13:00-15:00
                       '' το Αλατι της Γης ''
«Η Θήβα έχει όμορφες!...» (ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)
Αφιέρωμα στη μουσική παράδοση της Θήβας
Το «Αλάτι της Γης» ταξιδεύει στη Θήβα κι ανακαλύπτει μια μουσική και χορευτική παράδοση πλούσια και πολύμορφη (ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ).
Στην πόλη μπερδεύονται γλυκά το χθες και το σήμερα. Τα αρχαία ερείπια είναι διάσπαρτα: από το μυκηναϊκό τείχος των Προιτιδών ανάμεσα στις πολυκατοικίες μέχρι τις «πύλες της Ηλέκτρας» δίπλα στην αφετηρία των λεωφορείων του ΚΤΕΛ! Ενώ η κρήνη του Οιδίποδα βρίσκεται απέναντι από ένα σουπερ μάρκετ!.. Οι δρόμοι αναγράφουν τα αρχαία λαμπρά ονόματα (Επαμεινώνδα, Αντιγόνης, Ιοκάστης, Πινδάρου κ.ά.) που φέρουν ακόμη πολλοί από τους κατοίκους αλλά και δραστήριοι αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι. Η εκκλησία της Μεγάλης Παναγιάς είναι γεμάτη από εντοιχισμένα αρχαία μέλη, ενώ το ιερό του Ευαγγελιστή Λουκά χτίστηκε απέναντι από τον Ισμήνειο λόφο όπου βρισκόταν το ιερό του Απόλλωνα...
Η βόλτα μας καταλήγει στο μικρό πάρκο του Πούρου, που εποπτεύει της πόλης, όπου βρισκόταν στην αρχαιότητα το μαντείο του Τειρεσία. Εδώ συναντάμε τις ομάδες που έχουν παραλάβει στη σκυτάλη και συνεχίζουν τη λαϊκή παράδοση του τόπου.
Στη Θήβα οι ντόπιοι Ρουμελιώτες συνυπάρχουν με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες που ρίζωσαν εδώ μετά το ’22, αλλά και με τους Σαρακατσάνους και τους Βλάχους. Κάθε ομάδα με τα δικά της τραγούδια, χορούς, μουσικά όργανα, συνήθειες και γαστρονομία. Τα μοιράζονται μαζί μας σ’ ένα δυναμικό λαϊκό γλέντι! Ξεκινώντας με τον ήχο της πίπιζας, για να υπενθυμίσουμε ότι στην αρχαιότητα οι αυλητές της Θήβας ήταν ονομαστοί σε όλη την Ελλάδα. Κάτι που οφειλόταν και στα ιδιαίτερα καλάμια της λίμνης Κωπαΐδας που έδιναν τους καλύτερους αυλούς για την αυλητική σχολή της περιοχής.
Συμμετέχουν το Λύκειο των Ελληνίδων Θήβας, ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Θήβας "Τα Κονάκια", η Ένωση Μικρασιατών Θήβας και ο Παραδοσιακός Σύλλογο Βλάχικου Γάμου Θήβας.

Τραγουδούν οι: Ελένη Λαζάρου, Σωτήρης Παπαναστασίου, Βαγγέλης Τζουμανέκας, Γιώργος Χατζής, Γιώργος Χατζηχρόνογλου Σταμάτης Μπρίκας και Σαπφώ Μακρή.

Παίζουν οι μουσικοί: Νίκος Σοφός: πίπιζα, Ζωγράφος Μπεθάνης: νταούλι. Γιώργος Κυριάκου: κλαρίνο, Θανάσης Μαργέτης: βιολί, Άγγελος Κυριάκος: λαούτο, Κώστας Γιουλτούρης: κρουστά. Νίκος Τζουκόπουλος: κλαρίνο, Γρηγόρης Μπάκος: βιολί, Γιάννης Κοττάς: λαούτο, Γιώργος Λιγκώνης: κρουστά. τραγούδι, Βαγγέλης Τζουμανέκας: κανονάκι, Jaime Smith: βιολί, Χάρης Παπανικολάου: ούτι. Νίκος Μαργώνης: ακορντεόν, Ρούλα Γκιώκα: ακορντεόν.

Έρευνα - παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Νικόλας Δημητρόπουλος
Εκτελεστής παραγωγός
Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

ΑΝΑ - ΠΝΟΕΣ ! Συνεδριακο Κεντρο Θηβας Κυριακη 31 Μαρτιου 18.30 μ.μ

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και κείμενο
ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΘΗΒΑΪΚΟ ΑΥΛΟ
ΣΤΗΝ ΠΙΠΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΑΡΙΝΟ!
Μια μουσική συνάντηση από την αρχαία στη σύγχρονη Θήβα
31 Μαρτίου 2019, ώρα 18:30– Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Θηβαίων
Με πρωτοβουλία του Κέντρου Θηβαϊκού Πολιτισμού, σχεδιάζονται μια σειρά από πολιτιστικές δράσεις με στόχο την οργάνωση και καθιέρωση στη Θήβα ενός πανελλήνιου (και στο μέλλον διεθνούς) φεστιβάλ-μουσικής συνάντησης με επίκεντρο τα πνευστά μουσικά όργανα.
Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να αναδείξει τη μακρά παράδοση της Θήβας που υπήρξε το κυριότερο κέντρο της αρχαίας Ελλάδας στην αυλητική τέχνη. Η ονομαστή «Θηβαϊκή Αυλητική Σχολή», αξιοποιώντας τα περίφημα καλάμια της λίμνης Κωπαΐδας, ανέδειξε τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες στον μονό και διπλό αυλό καθώς και στον πλαγίαυλο, που διακρίθηκαν στους αυλητικούς αγώνες των Δελφών και των άλλων περιοχών συμβάλλοντας στην εξέλιξη της κατασκευής, της τεχνικής παιξίματος και του ρεπερτορίου αυτών των οργάνων. Ο κορυφαίος Θηβαίος αυλητής Πρόνομος (~400 π.Χ.) θεωρείται ο πατ
έρας των νεότερων καινοτομιών στα πνευστά μουσικά όργανα, καθώς αυτός πρώτος επινόησε αυλούς με πολλές τρύπες και περιστρεφόμενους δακτυλίους (πρόδρομους των «κλειδιών») ώστε να υπάρχει η δυνατότητα παιξίματος σε πολλές και διαφορετικές μουσικές κλίμακες.
Η παράδοση του αρχαίου ελληνικού αυλού πέρασε στα λαϊκά όργανα της οικογένειας του ζουρνά-πίπιζας που εξακολουθεί να επιβιώνει στην περιοχή της Θήβας και του Παρνασσού, αλλά και στα κλασικά όργανα της οικογένειας του όμποε. Παράλληλα, οι τεχνικές παιξίματος (τα «πιασίματα») της πίπιζας και της φλογέρας μεταφυτεύτηκαν από τους πρακτικούς λαϊκούς οργανοπαίκτες στο δυτικό κλαρινέτο (που έφεραν στην Ελλάδα οι τουρκικές και βαυαρικές στρατιωτικές μπάντες), εγκαινιάζοντας τη λαμπρή παράδοση του ελληνικού λαϊκού κλαρίνου. Το λαϊκό κλαρίνο από τα μέσα του 19ου αι. διαδόθηκε σε όλη τη στεριανή Ελλάδα και αναδείχτηκε σε όργανο εθνικό-σύμβολο της στεριανής μουσικής παράδοσης, χάρη στη λαμπερή δεξιοτεχνία που ανέπτυξαν σπουδαίοι σολίστες-πρωτομάστορες του οργάνου δημιουργώντας τις δικές τους «σχολές». Ανάμεσά τους και η «σχολή της Βοιωτίας» με ονομαστούς δεξιοτέχνες όπως ο Γιάννης Κυριακάτης, ο Κώστας Γιαούζος, ο Παναγιώτης Κοκοντίνης κ.ά.
Προβάλλοντας και τιμώντας αυτή τη μακραίωνη μουσική παράδοση της περιοχής, σχεδιάζεται να πραγματοποιείται σε ετήσια βάση στη Θήβα μια μεγάλη μουσική συνάντηση που θα περιλαμβάνει:
1. Επιστημονικό συνέδριο για τα πνευστά όργανα τόσο στη λαϊκή όσο και στη λόγια-κλασική μουσική. Οι εισηγήσεις θα αναφέρονται στην ιστορική εξέλιξη, την κατασκευή, τις τεχνικές παιξίματος, το ρεπερτόριο, τους σημαντικούς δεξιοτέχνες, τα έθιμα και τις τελετουργίες, τους τρόπους εκμάθησης και διδασκαλίας, τη σχέση τους με το σύγχρονο κοινό.
2. Μουσικά εργαστήρια-master classes για σπουδαστές και φοιτητές της μουσικής, με προσκεκλημένους σημαντικούς δεξιοτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στόχος θα είναι η ανάδειξη των διαφορετικών στυλ και τεχνικών παιξίματος στις διάφορες τοπικές «σχολές» των οργάνων στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια ή και σε άλλα είδη (τζαζ κλπ)
3. Συναυλίες, μουσικά δρώμενα, μουσικά γλέντια σε επιλεγμένους τόπους, με στόχο οι δράσεις να διαχυθούν στην πόλη της Θήβας αλλά και σε υπαίθριους χώρους, προκαλώντας τη διαδραστική συμμετοχή του κοινού.
4. Εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία για τη γνωριμία των παιδιών με τα αρχαία και τα νεότερα πνευστά μουσικά όργανα.
5. Ημερίδα και μουσικά δρώμενα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών με θέμα τον Πρόνομο και την αρχαία αυλητική σχολή. Η θεματολογία μπορεί να επεκταθεί και γενικότερα στην αρχαία ελληνική μουσική και τα μουσικά όργανα.
Επιστημονικός υπεύθυνος των εκπαιδευτικών-καλλιτεχνικών δράσεων θα είναι ο εθνομουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» που έχει αναπτύξει πολύχρονη δράση στην έρευνα, προβολή και διάδοση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Συντονιστής εκ μέρους του ΚΕΘΗΠΟ θα είναι ο Αποστόλης Δαγδελένης.
Η πρώτη παρουσίαση αυτής της πρωτοβουλίας του Κέντρου Θηβαϊκού Πολιτισμού θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση την Κυριακή 31 Μαρτίου, ώρα 18:00-21:30 στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Θηβαίων και θα περιλαμβάνει:
1. Ομιλία του καθηγητή Λάμπρου Λιάβα με θέμα «Από τον αρχαίο αυλό στην πίπιζα και στο κλαρίνο. Η Θήβα ως επίκεντρο επιστημονικών, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δράσεων για τα πνευστά μουσικά όργανα.» Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τους φορείς της πόλης και το κοινό για σκέψεις-προτάσεις για την οργάνωση του Φεστιβάλ.
2. Μουσική παρουσίαση των κυριότερων ελληνικών πνευστών λαϊκών οργάνων από τον δεξιοτέχνη Γιώργο Κωτσίνη.
3. Τιμητική διάκριση στον Νίκο Σοφό παίχτη της πίπιζας.
4. Συναυλία-αφιέρωμα στους πρωτομάστορες του λαϊκού κλαρίνου με τον «Πατριάρχη» Πετρο-λουκα Χαλκιά, τον Γιώργο Κωτσίνη και το συγκρότημά τους.

Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

Αξιοι της Μοιρας μας οι Ρομα Διωχνουν τον Τουρισμο απο τη Θηβα

Αποτέλεσμα εικόνας για οι ρομα πετουν πετρες στη θηβα
οι Συνεχεις Επιθεσεις των Ρομα της Θηβας σε Διερχομενους 
και Ανυποψιαστους οδηγους  Εφτασαν τον Κομπο στο Χτενι

Υπαρχουν καταγγελιες απο οδηγους Τουριστικων Λεωφορειων 
οτι δεχτηκαν επιθεσεις με πετρες 

οδηγος τουριστικου Λεωφορειου εγραφε στο facebook 
σε συναδελφους του 
ΜΗΝ ΠΕΡΝΑΤΕ ΑΠΟ ΘΗΒΑ ΤΣΙΓΓΑΝΑΚΙΑ ΠΕΤΟΥΝ ΠΕΤΡΕΣ 
ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Σχετική εικόνα
                 θΗΒΑ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

Πριν δυο μερες εκλεψαν κινητα απο διερχομενους τουριστες ποδηλατες
 οι ληστειες και ζημιες σε ι.χ ειναι καθημερινες 
και οποτε θελουν κλεινουν τη γεφυρα και αναβουν φωτιες

Οσος χρονος χρειαστηκε να βρει η Ιστορικη Πολη της Θηβας
και παλι την ταυτοτητα της με ενα συγχρονο Μουσειο Ανταξιο της Ιστορια της 
Μια ομαδα Ρομα προσπαθει να αμαυρωσει αυτη τη προσπαθεια 
και να Επιβαλει τον Νομο της Ζουγλας

Ειμαστε Ανταξιοι της Μοιρας μας 



Aποκαλυπτηρια Προτομη του Επαμεινωνδα στη Πλατεια Λευκτρων Σαββατο 11 Μαιου


Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

το Αποκριατικο Παρτι του Συλλογου Λουτουφιου

Πολυ ομορφη Αποκριατικη Εκδηλωση Πραγματοποιησε 
ο Πολιτιστικος Συλλογος Λουτουφιου  '' Στο Ξυλινο ''
για τους μικρους μας φιλους
Ιδιαιτερη εμφαση στην Εκδηλωση εδωσε η παρουσια του Προεδρου ΑΟ Τραχωνων Αλιμου 
κ. Χρηστου Τσουρη


























































































































Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2019 ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΘΗΒΑΙΩΝ

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΘΗΒΑΙΩΝ






ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΘΗΒΑΙΩΝ 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Διοργάνωση: Δήμος Θηβαίων- Δημοτικός Οργανισμός Θήβας
O Δήμος Θηβαίων και ο Δημοτικός Οργανισμός Θήβας 
σας προσκαλούν την Κυριακή της Τυρινής (10/3) και την Καθαρά Δευτέρα (11/3) στα παραδοσιακά αποκριάτικα ελληνικά έθιμα,
που διοργανώνονται στη Θήβα, στα Βάγια, στις Πλαταιές, στην Ξηρονομή, στην Ελλοπία και στη Δομβραίνα, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:


ΘΗΒΑ : Ο ΒΛΑΧΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ – Αναβίωση παραδοσιακού εθίμου 
Κυριακή της Τυρινής/Αποκριάς 10/3, Καθαρά Δευτέρα 11/3 και των Αγίων Θεοδώρων 16/3 
Συνδιοργάνωση με Παραδοσιακό Σύλλογο Βλάχικου Γάμου Θήβας
Κάθε χρόνο την Κυριακή της Τυρινής (τελευταία Κυριακή της Αποκριάς) και την Καθαρά Δευτέρα, στην αμπελοστεφάνωτη επτάπυλη Θήβα, πόλη πανάρχαιη και σεβαστή στην ιστορία και την παράδοση, πατρίδα του αμπελιού και του κρασιού, γενέτειρα του Βάκχου, σμίγουν τα προαιώνια στοιχεία της Διονυσιακής λατρείας με τη σύγχρονη χριστιανική πίστη, σ’ ένα πολυσήμαντο, λαϊκό έθιμο, τον «ΒΛΑΧΙΚΟ ΓΑΜΟ», που γίνεται σε τέσσερις γιορτινές μέρες: Τσικνοπέμπτη, Κυριακή της Τυρινής, Καθαρά Δευτέρα και των Αγίων Θεοδώρων (επιστρόφια της νύφης). 


Αποτέλεσμα εικόνας για γαιτανακι στα βαγια
ΒΑΓΙΑ: ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ 
Κυριακή της Τυρινής/Αποκριάς 10/3, ώρα 12:00, Κεντρική Πλατεία Βαγίων 
Καθαρά Δευτέρα 11/3, ώρα 11:00, θέση “Μύλος”- Βάγια 
Συνδιοργάνωση με Δ.Κ. Βαγίων.
Συμμετέχουν: Γυναικείοι Σύλλογοι Βαγίων “1982” και “η Σφίγγα”.
Στα Βάγια Θηβών, την Κυριακή της Τυρινής, ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί αποκριάτικο γλέντι με κρασί και εδέσματα, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από ζωντανή ορχήστρα στην Κεντρική Πλατεία Βαγίων. Την Καθαρά Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί ώρα 11:00 στη θέση “Μύλος” πέταγμα του χαρταετού.

Αποτέλεσμα εικόνας για γιορτη φασολαδας πλαταιες
ΠΛΑΤΑΙΕΣ : Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΦΑΣΟΛΑΔΑΣ
Καθαρά Δευτέρα 11/3, ώρα 11:00, Κεντρική Πλατεία Πλαταιών
Συνδιοργάνωση με Τ.Κ. Πλαταιών.
Συμμετέχουν: Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαταιών “Ωερόη” και Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Πλαταιών.
Στις Πλαταιές Θηβών, την Καθαρά Δευτέρα ώρα 11:00, θα πραγματοποιηθεί η «Γιορτή της παραδοσιακής Φασολάδας» με ντόπιο κρασί και σαρακοστιανά εδέσματα, παραδοσιακή μουσική, τραγούδια, χορούς και γαϊτανάκι.
ΞΗΡΟΝΟΜΗ : ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ
Κυριακή της Τυρινής/Αποκριάς 10/3, ώρα 12:00, Κεντρική Πλατεία Ξηρονομής
Συνδιοργάνωση με: Τ.Κ. Ξηρονομής
Συμμετέχουν: Σύλλογος των Ξηρονομέων
Στην Ξηρονομή Θηβών, την Κυριακή της Τυρινής πραγματοποιείται αποκριάτικο γλέντι για τους απανταχού Ξηρονομείς και τους επισκέπτες με άφθονο κρασί, εδέσματα, παραδοσιακή μουσική και τραγούδια, γαϊτανάκι, εκπλήξεις για τα παιδιά και χοροί από τα Χορευτικά Τμήμα του Συλλόγου των Ξηρονομέων (Παιδικό & Γυναικείο).
ΔΟΜΒΡΑΙΝΑ: “ΝΤΙΒΑΝΙ”- Αναβίωση παραδοσιακού εθίμου 
Κυριακή της Τυρινής/Αποκριάς 10/3, ώρα 12:00, Κεντρική Πλατεία Δομβραίνας
Συνδιοργάνωση με Τ.Κ. Δομβραίνας
Συμμετέχει: Σύλλογος Γυναικών Δομβραίνας
Στην Δομβαρίνα Θηβών, την Κυριακή της Τυρινής ώρα 12:00 στην Κεντρική Πλατεία Δομβραίνας θα αναβιώσει το παραδοσιακό έθιμο “Ντιβάνι”, με πίπιζα και νταούλι, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, εδέσματα και κρασί.
ΕΛΛΟΠΙΑ: ΑΡΒΑΝΗΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ- Αναβίωση παραδοσιακού εθίμου 
Καθαρά Δευτέρα 11/3, ώρα 11:00, Κεντρική Πλατεία Ελλοπίας
Συνδιοργάνωση με Τ.Κ. Ελλοπίας
Συμμετέχει ο Σύλλογος Απανταχού Φιλοπροόδων Ελλοπίας 
Στην Ελλοπία Θηβών, την Καθαρά Δευτέρα ώρα 11:00 στην Κεντρική Πλατεία θα αναβιώσει το έθιμο του Αρβανίτικου Γάμου. Γλέντι με κούλουμα με άφθονο κρασί, νηστίσιμα εδέσματα, παραδοσιακή μουσική και τραγούδια.


ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΛΟΥΤΟΥΦΙ ... ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ

NΕΟΧΩΡΑΚΙ ... ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
Για άλλη μία χρονιά τα κούλουμα στο χωριό μάς. Σας περιμένουμε με πολύ χαρά..!!



Σας περιμένουμε να γιορτάσουμε μαζί τις Απόκριες !
Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

Αποκριατικο Παρτι στο Λουτουφι Κυριακη 10 Μαρτιου '' στο Ξυλινο '' απο τις 11.00 το Πρωι


oι Αποκριατικες Εκδηλωσεις 2019 σε ολη τη Βοιωτια


Θήβα: Βλάχικος Γάμος

Ένα από τα γραφικότερα λαϊκά έθιμα της Βοιωτίας είναι ο Βλαχικος Γαμος της Θήβας. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν από την Τσικνοπέμπτη και κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα. Ο «Βλάχικος γάμος» είναι κατάλοιπο της πανάρχαιας λατρείας του θεού Διονύσου στη χώρα των μεγάλων θρύλων, στη Θήβα. Το έθιμο αυτό, παραλλαγή και διακωμώδηση ενός γάμου Βλάχων, αποτελεί μια ευκαιρία να συνδεθεί το παρόν με το παρελθόν της Θήβας και προσελκύει κάθε χρόνο πλήθος κόσμου που απολαμβάνουν το έθιμο και γλεντάνε με την ψυχή τους, με άφθονο κρασί, σαρακοστιανούς μεζέδες και μπόλικα πειράγματα.


Καπαρέλλι: ΤΑ ΚΙΘΑΙΡΩΝΕΙΑ

Στο Καπαρέλλι Θηβών, την Κυριακή της Τυρινής το πρωί, τελούνται τα «Κιθαιρώνεια». Είναι εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, γαϊτανάκι, άφθονο φαγητό και κρασί για τους ντόπιους και τους επισκέπτες. Το πανέμορφο Καπαρέλλι γεμίζει κόσμο που ενώνεται σε μια μεγάλη παρέα και το γλέντι δεν έχει τελειωμό.

Αποτέλεσμα εικόνας για γαιτανακι στα βαγιαΒάγια: ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ & ΚΟΥΛΟΥΜΑ
Στα Βάγια Θηβών, την Κυριακή της Τυρινής, πραγματοποιείται το Γαϊτανάκι με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Την Καθαρά Δευτέρα, με επιμέλεια από τους Συλλόγους Γυναικών Βαγίων ο επισκέπτης θα απολαύσει παραδοσιακά Κούλουμα και πέταγμα του χαρταετού που θα μαγέψουν μικρούς και μεγάλους.

Αποτέλεσμα εικόνας για γιορτη φασολαδας πλαταιεςΠλαταιές: Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΦΑΣΟΛΑΔΑΣ
Στις Πλαταιές Θηβών, την Καθαρά Δευτέρα το πρωί, πραγματοποιείται η «Γιορτή της Φασολάδας» με ντόπιο κρασί και σαρακοστιανά εδέσματα, παραδοσιακή μουσική και τραγούδια αλλά και με γαϊτανάκι που ενώνει το σήμερα με την πανάρχαια παράδοση.

Σχετική εικόνα
Ξηρονομή: ΓΛΕΝΤΙ ΜΕ ΚΟΥΛΟΥΜΑ
Στην Ξηρονομή Θηβών, την Καθαρά Δευτέρα πραγματοποιείται γλέντι με κούλουμα. Είναι μια ευκαιρία να βρεθούν πάλι στον τόπο τους οι απανταχού Ξηρονομείς, αλλά και να απολαύσουν οι επισκέπτες την έναρξη της Σαρακοστής με άφθονο κρασί, νηστίσιμα εδέσματα, παραδοσιακή μουσική και τραγούδια.
Αποκριατικες Εκδηλωσεις Πραγματοποιουν και οι Πολιτιστικοι Συλλογοι της Περιοχης





ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2019 ΣΤΟΝ ΟΡΧΟΜΕΝΟ 
ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ





Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και κείμενο
Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, κείμενο






Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Aποκριατικες Εκδηλωσεις στον Δημο Θηβαιων

Θήβα: Βλάχικος Γάμος

Ένα από τα γραφικότερα λαϊκά έθιμα της Βοιωτίας είναι ο Βλαχικος Γαμος της Θήβας. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν από την Τσικνοπέμπτη και κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα. Ο «Βλάχικος γάμος» είναι κατάλοιπο της πανάρχαιας λατρείας του θεού Διονύσου στη χώρα των μεγάλων θρύλων, στη Θήβα. Το έθιμο αυτό, παραλλαγή και διακωμώδηση ενός γάμου Βλάχων, αποτελεί μια ευκαιρία να συνδεθεί το παρόν με το παρελθόν της Θήβας και προσελκύει κάθε χρόνο πλήθος κόσμου που απολαμβάνουν το έθιμο και γλεντάνε με την ψυχή τους, με άφθονο κρασί, σαρακοστιανούς μεζέδες και μπόλικα πειράγματα.


Καπαρέλλι: ΤΑ ΚΙΘΑΙΡΩΝΕΙΑ

Στο Καπαρέλλι Θηβών, την Κυριακή της Τυρινής το πρωί, τελούνται τα «Κιθαιρώνεια». Είναι εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, γαϊτανάκι, άφθονο φαγητό και κρασί για τους ντόπιους και τους επισκέπτες. Το πανέμορφο Καπαρέλλι γεμίζει κόσμο που ενώνεται σε μια μεγάλη παρέα και το γλέντι δεν έχει τελειωμό.

Αποτέλεσμα εικόνας για γαιτανακι στα βαγιαΒάγια: ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ & ΚΟΥΛΟΥΜΑ
Στα Βάγια Θηβών, την Κυριακή της Τυρινής, πραγματοποιείται το Γαϊτανάκι με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Την Καθαρά Δευτέρα, με επιμέλεια από τους Συλλόγους Γυναικών Βαγίων ο επισκέπτης θα απολαύσει παραδοσιακά Κούλουμα και πέταγμα του χαρταετού που θα μαγέψουν μικρούς και μεγάλους.

Αποτέλεσμα εικόνας για γιορτη φασολαδας πλαταιεςΠλαταιές: Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΦΑΣΟΛΑΔΑΣ
Στις Πλαταιές Θηβών, την Καθαρά Δευτέρα το πρωί, πραγματοποιείται η «Γιορτή της Φασολάδας» με ντόπιο κρασί και σαρακοστιανά εδέσματα, παραδοσιακή μουσική και τραγούδια αλλά και με γαϊτανάκι που ενώνει το σήμερα με την πανάρχαια παράδοση.

Σχετική εικόνα
Ξηρονομή: ΓΛΕΝΤΙ ΜΕ ΚΟΥΛΟΥΜΑ
Στην Ξηρονομή Θηβών, την Καθαρά Δευτέρα πραγματοποιείται γλέντι με κούλουμα. Είναι μια ευκαιρία να βρεθούν πάλι στον τόπο τους οι απανταχού Ξηρονομείς, αλλά και να απολαύσουν οι επισκέπτες την έναρξη της Σαρακοστής με άφθονο κρασί, νηστίσιμα εδέσματα, παραδοσιακή μουσική και τραγούδια.
Αποκριατικες Εκδηλωσεις Πραγματοποιουν και οι Πολιτιστικοι Συλλογοι της Περιοχης