Copyright © ΛΟΥΤΟΥΦΙ ΝΕΑ
Design by Dzignine

ΛΟΥΤΟΥΦΙ ΝΕΑ

ΛΟΥΤΟΥΦΙ  ΝΕΑ
Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Χρονια πολλα Ελλαδα ! 25η Μαρτιου 1821

 

Το Μηνυμα της 25ης Μαρτιου 1821 απο τον Δημαρχο Θηβαιων Γιωργο Αναστασιου

 ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ

Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα διπλής γιορτής για το ελληνικό έθνος, με ιστορική και θρησκευτική σημασία. Η επέτειος κήρυξης της Επανάστασης του 1821, ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, εκπέμπει διαχρονικά μηνύματα ελπίδας, ενότητας και πίστης. Τιμούμε και γιορτάζουμε την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας, την αναγέννηση του ελληνικού έθνους και την απελευθέρωσή του από τον τουρκικό ζυγό.

Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε εν μέσω υγειονομικών και γεωπολιτικών προκλήσεων, διατηρείται επίκαιρο το παράδειγμα του αγώνα των ηρώων του 1821. Δίνουμε τις μάχες της δικής μας εποχής, έχοντας ως «πυξίδα» τις αξίες της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Και η Ελλάδα μας, παρά τις δυσκολίες, υψώνει το ανάστημά της, ξεπερνάει τα εμπόδια και στέκεται αγέρωχη.

Τιμούμε τις θυσίες των προγόνων μας και πασχίζουμε για το καλύτερο μέλλον των παιδιών μας.

Χρόνια Πολλά με υγεία σε όλες τις Ελληνίδες, Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες,
Ζήτω η Ελλάδα, Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821!

Ο Δήμαρχος Θηβαίων
Γιώργος Αναστασίου

Μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Βοιωτίας για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου

 


Η 25η Μαρτίου είναι μια ξεχωριστή μέρα για τον Ελληνικό λαό. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου ως μέρα έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, κατά του Τουρκικού ζυγού, στέλνει σε όλο τον κόσμο την χαρμόσυνη είδηση της λύτρωσης. Σήμερα αποδίδουμε φόρο τιμής  στους  επώνυμους και ανώνυμους ήρωες του έθνους μας οι οποίοι  με τους αγώνες και τις θυσίες τους μας έδωσαν την δυνατότητα να γίνουμε ένα ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος.  Η Επανάσταση του 1821 ήταν το πρώτο βήμα για την δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους το οποίο δύο αιώνες μετά, έχει εξελιχθεί σε ένα δυνατό Ευρωπαϊκό έθνος. Το μήνυμα αυτής της ημέρας είναι διαχρονικό και είναι η εθνική ομοψυχία. Η Ενότητα των Ελλήνων είναι ο μόνος δρόμος για την κοινωνική ευημερία. Οφείλουμε να γνωρίζουμε και να τιμάμε την ιστορίας μας για να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο.

Ζήτω η 25η Μαρτιου 1821 - Χρόνια Πολλά Ελλάδα!


Φανή Παπαθωμά

Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας 

Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

η Ενωση Ποινικολογων και Μαχομενων Δικηγορων Τιμησε στη Χαλκιδα τον Γιαννη Σταμουλη

 «Αν δεν ήμουν Δικηγόρος, θα επέμενα να γίνω Δικηγόρος»! απαντούσε χαμογελώντας στη σχετική ερώτηση.

Σταμούλη Χριστίνα ... Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την οικογένειά μας, η πρωτοβουλία της #ΈνωσηςΠοινικολόγωνκαιΜαχόμενωνΔικηγόρων να τιμήσει τη μνήμη του Γιάννη Σταμούλη, στην αυριανή συνεδρία του διήμερου 21ου Συνεδρίου της, στη Χαλκίδα, με θεματική την Προστασία του Περιβάλλοντος.





Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Eτοιμασαν τις Πασχαλινες Λαμπαδες τα παιδια του Ε.Ε.Ε.Ε Κ Θηβας στο Λουτουφι


  •  Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Θήβας Λουτούφι Βοιωτίας.

  • Στο εργαστήριο Χειροτεχνίας του σχολείου μας άρχισαν οι προετοιμασίες για το Πασχαλινό Bazaar.
  • Πασχαλινές λαμπάδες στολισμένες με όμορφες και μοναδικές δημιουργίες και πέτρες ζωγραφισμένες στο χέρι σε μοναδικά σχέδια από τους μικρούς μας καλλιτέχνες.
  • Οι λαμπάδες θα βρίσκονται προς πώληση στον Ιερό Ναό του Ευαγγελιστού Λουκά στη Θήβα από αυτή την Παρασκευή 18/03/2022 κατά τη διάρκεια των Β' Χαιρετισμών.

Κυριακή 13 Μαρτίου 2022

Δήμος Θηβαίων: Από τις 9:00 π.μ. η λειτουργία των σχολείων τη Δευτέρα, 14 Μαρτίου


 

Λαμβάνοντας υπόψη τις χαμηλές θερμοκρασίες λόγω της πρόσφατης χιονόπτωσης και τις συνθήκες παγετού, σε συνδυασμό με τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού, ο Δήμαρχος Θηβαίων, Γιώργος Αναστασίου, αποφάσισε για τη Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2022 την έναρξη λειτουργίας των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τις 9:00 π.μ.

Ειδικότερα, η απόφαση αφορά:
Α) Τα Γυμνάσια και Λύκεια σε ολόκληρη την επικράτεια του Δήμου Θηβαίων
B) Τα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία σε ολόκληρη την επικράτεια του Δήμου Θηβαίων
Γ) Το Ειδικό Σχολείο (ΕΕΕΕΚ) Λουτουφίου

Οι παιδικοί σταθμοί (Θήβας και Βαγίων) θα λειτουργήσουν κανονικά.

Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

το Εθιμο του Βλαχικου Γαμου Θηβας στη Διαδικτυακη Πυλη Πατρας '' Συμβουλος Επιχειρησεων ''

  •  Διαδικτυακη Πυλη Πατρας '' Συμβουλος Επιχειρησεων ''
  • Εκδοτης ...Γιαλενιος Παναγιωτης 

Στην αρχή της Άνοιξης, εποχή της βλάστησης, γονιμότητας και ανανέωσης της φύσης, γίνονταν τέτοιες τελετές όπου κυριαρχούσαν φαλλικά τραγούδια, σκωπτικοί και πυρρίχιοι χοροί, οινοποσία, αστεία πειράγματα, άσεμνες χειρονομίες, αναπαραστάσεις του θανάτου και της ανάστασης. Τέτοιες τελετές έκαναν και οι ποιμένες για να βλαστήσει η γη και να βοσκήσουν τα κοπάδια τους.

Η λαϊκή αυτή κωμωδία διατηρήθηκε μέσα στους αιώνες από τους βλάχους-ποιμένες της περιοχής του Ασπροποτάμου που ήταν απάτητη από τους Τούρκους και άλλους ξένους κατακτητές. Από εκεί μεταφέρθηκε στη Θήβα, γύρω στα 1830.
Όλα θυμίζουν Διόνυσο και γι’ αυτό το έθιμο αυτό ζυμωμένο και με άλλα λαϊκά ντόπια έθιμα, σχετικά με την γονιμότητα και την ανανέωση, βρήκε γόνιμο χώμα και ρίζωσε στη Θήβα, την πατρίδα του Βάκχου, όπου γίνονταν ανάλογες γιορτές όπως τα Διονύσια.
Το σύνολο των δρώμενων του εθίμου του Βλάχικου γάμου κορυφώνεται με την πομπή και την τελετή του «γάμου» την Καθαρά Δευτέρα και τον σκωπτικό διάλογο, ο οποίος εξελίσσεται με την βλάχικη προφορά μεταξύ των «συμπεθέρων» του γαμπρού και της νύφης, μεταφέρει δε σημειολογικά στο σήμερα, την αρχαιότατη Διονυσιακή λατρεία, η οποία δραματοποιείται και εικονοποιείται με θεατρικό τρόπο με τον κυκλικό «χορό του πεθαμένου», ο οποίος αποτελεί το κορυφαίο δρώμενο του εθίμου.

Το ομαδικό γλέντι, η πομπή, ο Πυρρίχιος χορός, τα φλάμπουρα με τα γαρυφαλλοστόλιστα πορτοκάλια, οι γκλίτσες (παραλλαγές των Βακχικών θυρσών), η τσουχτερή σάτιρα, οι αισχρολογίες και τα πειράγματα, ο χωρίς σταματημό χορός, οι θεατρίνοι που λέγονται με την ιδιόμορφη φορεσιά τους (κατσάρια δεμένα στις άσπρες κάλτσες σαν αρχαία σανδάλια, με τα κλαριά κισσού στα κεφάλια τους) και τα καμώματά τους, ο χορός του πεθαμένου που συμβολίζει την ανάσταση της φύσης, την νίκη της ζωής πάνω στο θάνατο, είναι λίγα από τα σημάδια που μαρτυράνε ότι τούτος ο «Γάμος», το πολυσήμαντο αυτό λαϊκό αφιέρωμα, είναι ένα αυθεντικό κατάλοιπο της πανάρχαιας οργιαστικής Διονυσιακής λατρείας.

Ο Βλάχικος Γάμος της Θήβας καταχωρήθηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού,  μετά από ενέργειες του Δήμου Θηβαίων, του Δημοτικού Οργανισμού Θήβας και του Παραδοσιακού Συλλόγου Βλάχικου Γάμου Θήβας, ως «Ανοιξιάτικο ευετηρικό, ευγονικό δρώμενο το οποίο επιτελείται την περίοδο των Απόκρεων και συγκεκριμένα την Κυριακή της Τυρινής και κορυφώνεται την Καθαρή Δευτέρα. Παρουσιάζεται ως σάτιρα ενός παραδοσιακού γάμου, ως εικονικός ποιμενικός γάμος, ως μια γαμήλια τελετουργία, η οποία συνίσταται από επιμέρους τελετουργικές πράξεις οι οποίες συνδέονται με «τάξη» και κανόνες ακολουθίας μεταξύ τους και στην οποία παλαιότερα συμμετείχαν μόνο άντρες σε όλους τους πρωταγωνιστικούς και δευτερεύοντες ρόλους».

Το Εθνικό Ευρετήριο είναι η αποτύπωση στοιχείων της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας με τη μορφή ευρετηρίου.

Για την εγγραφή στο Εθνικό Ευρετήριο συντάχθηκε από την Δρ.Ανδρομάχη Οικονόμου, Κύρια Ερευνήτρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών σε συνεργασία με τον Δήμο, τον ΔΟΘ και το Δ.Σ.  του Παραδοσιακού Συλλόγου  και υποβλήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού το ειδικό δελτίο για το έθιμο, στο οποίο περιλαμβάνονται περιγραφή του εθίμου, οι φορείς διοργάνωσης, ιστορικά στοιχεία, ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό, βασική βιβλιογραφία, και στο παράρτημα τα τραγούδια και οι χοροί του Βλάχικου Γάμου. Κατατέθηκαν επίσης βίντεο, φωτογραφικό υλικό και το CD με όλα τα τραγούδια., τραγουδισμένα από συμμετέχοντες με συνοδεία παραδοσιακής μουσικής που είναι παραγωγή του Παραδοσιακού Συλλόγου Βλάχικου Γάμου Θήβας το 2017.

ΠΗΓΗ: https://www.visitthiva.gr/

ΔΕΙΤΕ  ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ VIDEO OTAN O ΒΛΑΧΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ  THS ΘΗΒΑΣ ΑΠΕΣΠΑΣΕ ΤΟ  1ο  ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΗΝ  ΕΚΘΕΣΗ ΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ  ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ  ΦΙΛΙΑΣ