Copyright © ΛΟΥΤΟΥΦΙ ΝΕΑ
Design by Dzignine

ΛΟΥΤΟΥΦΙ ΝΕΑ

ΛΟΥΤΟΥΦΙ  ΝΕΑ
Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Eλπιδα που δεν Χαθηκε Αναφερει ο Δημαρχος Θηβαιων Γιωργος Αναστασιου

 Μία εβδομάδα μετά την κορύφωση του ακραίου καιρικού φαινομένου «Ελπίδα» στον Δήμο Θηβαίων, έχει επιτευχθεί η διάνοιξη του οδικού δικτύου τόσο στο σύνολο του αστικού ιστού της Θήβας, όσο και στους επαρχιακούς δρόμους και τις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες (Βαγίων, Θίσβης και Πλαταιών).

Από την πρώτη ημέρα έναρξης της χιονόπτωσης (τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου) και τις επόμενες ημέρες, τα μηχανήματα του Δήμου και μισθωμένα οχήματα από ιδιώτες έδωσαν πραγματική μάχη, επιχειρώντας νυχθημερόν, για τον αποχιονισμό και την απομάκρυνση τεράστιων όγκων χιονιού και πάγου. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, την Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, πάνω από έξι εκατ. στρέμματα σε Αττική, Βοιωτία και Φθιώτιδα είχαν καλυφθεί από χιόνι. Με βάση τις μετρήσεις των μετεωρολογικών σταθμών του Αστεροσκοπείου, τα ξημερώματα της Παρασκευής, 28 Ιανουαρίου, η χαμηλότερη θερμοκρασία ανά την Ελλάδα σημειώθηκε στη Θήβα, με μείον 14,7 βαθμούς Κελσίου.
Λόγω της σφοδρότητας του φαινομένου και έπειτα από αίτημα του Δημάρχου Θηβαίων, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με το υπ’ αριθ. 699 έγγραφό της κήρυξε τον Δήμο Θηβαίων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας .

Οι μεγάλες ποσότητες χιονιού και ο πάγος που ακολούθησε εξαιτίας των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών ήταν εξαιρετικά δύσκολο να απομακρυνθούν άμεσα, όπως εξίσου δύσκολο ήταν να καθαρισθούν ταυτόχρονα όλοι οι δρόμοι. Σε αρκετές περιπτώσεις, τα μηχανήματα χρειάσθηκε να επιχειρήσουν επί ώρες για τη διάνοιξη κάποιων στενών. Όπως έχει ήδη αναφερθεί σε προηγούμενη ενημέρωση, τις πρώτες ημέρες οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στο να παραμείνουν ανοικτοί οι κεντρικοί δρόμοι και ο δρόμος προς το Νοσοκομείο, καθώς και κάποιες οδοί όπου διαμένουν άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Στη διάρκεια αυτής της «μάχης», δεχθήκαμε έντονη κριτική για λανθασμένους χειρισμούς, ολιγωρία και καθυστερήσεις. Αναγνωρίζουμε και χρεωνόμαστε τα λάθη που έγιναν. Θα πρέπει όμως να αναγνωρισθούν και οι υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν όλοι εκείνοι που δούλεψαν σχεδόν σε 24ωρη βάση στην επιχείρηση αποχιονισμού.

Θέλω προσωπικά να ευχαριστήσω :
Τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό, και την αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας, κ. Φανή Παπαθωμά, για τη συνδρομή τους στις προσπάθειες του Δήμου Θηβαίων με πέντε εκχιονιστικά μηχανήματα.
Τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, Νίκο Κοβάνη, που εκτός από το συντονισμό των μηχανημάτων δεν δίστασε σε αρκετές περιπτώσεις να καθαρίσει το χιόνι, ακόμη και με τα ίδια του τα χέρια.
Τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Ανδρέα Χατζησταμάτη, ο οποίος παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε ανέλαβε τον συντονισμό των εργασιών διάνοιξης των δρόμων του Ταχίου.
Τον αντιδήμαρχο Θίσβης, Τάσο Καμούτση, τον αντιδήμαρχο Πλαταιών, Αλέξη Φίλη, τον αντιδήμαρχο Βαγίων, Παναγιώτη Τσαραμπάρη, και τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, για την καίρια συμβολή τους και την πολύτιμη βοήθειά τους στις προσπάθειες αποχιονισμού και την επιτυχή τους έκβαση στις Δ.Ε. Θίσβης, Πλαταιών και Βαγίων.
Τον αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών, Γιώργο Παπασπύρου, τους δημοτικούς συμβούλους Κώστα Χαρέμη, Εύα Τζουβελέκη, και Αποστόλη Δαγδελένη, τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΘ, Κώστα Βόλη για τη δική τους συνδρομή στην όλη προσπάθεια.
Τον πρόεδρο της Κοινότητας Θήβας, Γιώργο Γελέκα, που για μία ακόμη φορά απέδειξε εμπράκτως την αγάπη του για την πόλη και ειδικότερα για τον Συνοικισμό, παλεύοντας για τη διάνοιξή του, σπιθαμή προς σπιθαμή.

Τον αντιπρόεδρο του Δημοτικού Οργανισμού Θήβας, Βαγγέλη Ανδριανό, καθώς και τα μέλη της Κοινότητας Θήβας, Φώτη Σταματόπουλο και Κώστα Αναστασίου, οι οποίοι έδωσαν πραγματικό αγώνα για να ανοιχτούν οι συνοικίες της πόλης.
Τέλος, οφείλουμε όλοι ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στο προσωπικό του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θηβαίων, στους υπαλλήλους των συνεργείων, της Καθαριότητας και του Πρασίνου, καθώς και της Δημοτικής Αστυνομίας, που συνέδραμε στη μεταφορά νεφροπαθών και νοσηλευτικού προσωπικού.
Θερμές ευχαριστίες και προς τις εταιρείες ΕΡΓΟΔΟΜΙΚΗ ΒΟΙΩΤΙΑΣ, ΛΑΤΩ Α.Ε. και ΚΑΔΜΟΣ ΑΕΤΕ για τη συμβολή τους στο όλο εγχείρημα.

Η «Ελπίδα» μας δίδαξε πολλά. Ένα από αυτά ήταν ότι το οποιοδήποτε αποτέλεσμα, καλό ή κακό, ανεπαρκές ή αποτελεσματικό, είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας και δεν συγχωρούμε στον εαυτό μας την επανάληψή τους.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ

Γιώργος Αναστασίου