Copyright © ΛΟΥΤΟΥΦΙ ΝΕΑ
Design by Dzignine

ΛΟΥΤΟΥΦΙ ΝΕΑ

ΛΟΥΤΟΥΦΙ  ΝΕΑ
Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

o Δασκαλος Κοσμημα του Λουτουφιου Χαρης Σαπουντζακης Στυλοβατης του Μικρασιατικου Πολιτισμου

Η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) τίμησε έναν δικό της άνθρωπο, για την πολύχρονη προσφορά του στην Μικρασιατική Ιδέα και την διατήρηση της προσφυγικής ταυτότητας της Νέας Ιωνίας.  Τον δάσκαλο, Σπάρταλη, ιστορικό πρόεδρο μέχρι σήμερα της Ενωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας, επίτιμο πρόεδρο του ΚΕΜΙΠΟ Νέας Ιωνίας και το μεγαλύτερο εν ζωή σήμερα ιδρυτικό στέλεχος της Ομοσπονδίας και μέλος του πρώτου ΔΣ της ΟΠΣΕ, Χάρη Σαπουντζάκη.
Ποιός είναι ο Χάρης Ζαπουντζάκης
Ο Χάρης Σαπουντζάκης γεννήθηκε στη Ν. Ιωνία από γονείς μικρασιάτες. Ο πατέρας του Δαμιανός ήταν δάσκαλος από τη Σπάρτη Πισιδίας, ενώ η μητέρα του Κυριακή, είχε γεννηθεί στην Αττάλεια.
Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στην Ιδιωτική σχολή Σαπουντζάκη και το 8/τάξιο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας, σπούδασε Παιδαγωγικά και Ψυχολογία στη Μαράσλειο Παιδ. Ακαδημία, από όπου απεφοίτησε με «Άριστα». Λίγο μετά το διορισμό του στο Δημόσιο, ως δασκάλου και μετά από εξετάσεις παρακολούθησε 2/ετείς μεταπτυχιακές σπουδές αποφοιτήσας πάλι με «Άριστα». Στη συνέχεια επέτυχε σε διαγωνισμό και διορίσθηκε ως Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε. στις Αχαρνές. Εκεί εφάρμοσε πρωτοποριακά συστήματα για την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας από Ελληνοπόντιους μαθητές και τσιγγάνους, ενώ είχε την ευθύνη σε πανελλήνιο επίπεδο για την επιμόρφωση Σχολικών Συμβούλων Π.Ε. στη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας.
Από το 1985 έως και σήμερα εκλέγεται συνεχώς Πρόεδρος της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας. Έχει εκλεγεί και διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος Ν. Ιωνίας, Αντιδήμαρχος Παιδείας και Διοίκησης, πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου.
Υπήρξε ως εκπρόσωπος της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας μέλος της πρώτης διοίκησης της Ο.Π.Σ.Ε και ένας εκ των εισηγητών του Συνεδρίου της Θεσ/κης, το 1985, που οδήγησε τελικά στην ίδρυση της Ομοσπονδίας.
Έχει γράψει βιβλία παιδαγωγικού και διδακτικού περιεχομένου. Παράλληλα έχει συγγράψει ή έχει εισηγηθεί την έκδοση βιβλίων που αναφέρονται στην Ιστορία και τον Πολιτισμό γενικότερα της Μικρασίας και ειδικότερα της Πισιδίας και της Σπάρτης, αλλά βέβαια και της Ν. Ιωνίας.
Συμμετείχε ως εισηγητής σε πανελλήνια συνέδρια ενώ δεκάδες μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε τοπικά έντυπα και στον ημερήσιο τύπο.
Κατά καιρούς έχει τιμηθεί από συλλόγους και φορείς, ενώ το 1993 παρέλαβε, ως Πρόεδρος της Ενώσεως Σπάρτης, το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το επιτελούμενο έργο στο σωματείο του.
Το 2002 υπεδέχθη στη Ν. Ιωνία ως πρόεδρος της Ενώσεως Σπάρτης τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στον οποίο απενεμήθηκαν τιμές.
Μεταξύ των ετών 2003-2010 διετέλεσε Πρόεδρος του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ) του Δήμου Ν. Ιωνίας.
Το 2016 τιμήθηκε από τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο με το μετάλλιο Α΄τάξεως για την «πολύτιμον προσφοράν του εις την διατήρηση της μικρασιατικής μνήμης και παραδόσεως».
Είναι νυμφευμένος με την Χαρίκλεια Λυρή και έχει αποκτήσει 3 παιδιά: την Κυριακή, τον Δαμιανό και την Ιωάννα. Έχει έναν εγγονό: τον Κωνσταντίνο.
*******το 1970 Διοριστηκε Δασκαλος στο Λουτουφι Θηβας και οι Μαθητες του Ειμαστε ευγνωμωνες για την Σπανια Πολιτιστικη του Κουλτουρα που μας μετεδωσε με Ιδιαιτερη Αγαπη **************