Copyright © ΛΟΥΤΟΥΦΙ ΝΕΑ
Design by Dzignine

ΛΟΥΤΟΥΦΙ ΝΕΑ

ΛΟΥΤΟΥΦΙ  ΝΕΑ
Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Γιοφυρι της Αρτας οι Παιδικες Χαρες σε Χωστια , Λουτουφι και Νεοχωρακι

 ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΣΕ ΧΩΣΤΙΑ, ΛΟΥΤΟΥΦΙ, ΝΕΟΧΩΡΑΚΙ

Στο απόλυτο μηδέν βρίσκεται και πάλι το έργο της κατασκευής των τριών παιδικών χαρών σε Χώστια, Λουτουφί, Νεοχωράκι του δήμου Θηβαίων.
Η διαχειριστική αρχή (Περιφέρεια Στ. Ελλάδας) επέστρεψε το φάκελο του έργου και απέρριψε την ανάθεση που την τελευταία φορά έγινε με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, γιατί δεν δόθηκε καμία έκπτωση από τη μοναδική συμμετέχουσα και μειοδότρια εταιρία.
Θυμίζουμε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός και για τις τρεις παιδικές χαρές που είναι να κατασκευαστούν ως ενιαία εργολαβία, ανέρχεται σε 250.157,18 ευρώ. Το έργο έχει μεγάλη ιστορία και έχει καταντήσει σαν το Γιοφύρι της Άρτας.
Ας σταθούμε στα τελευταία…
Από την δημοπρασία που είχε προηγηθεί χρονικά, προέκυψε μειοδότης στον οποίο πέρασε το έργο έχοντας δώσει έκπτωση πάνω από 37%. Ο προϋπολογισμός κατασκευής διαμορφώθηκε στα 156.394,63 ευρώ και για τις τρεις παιδικές χαρές, που σημαίνει ένα όφελος εξοικονόμησης περίπου 94.000 ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό της προκήρυξης.
Η διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έδωσε την έγκρισή της για αυτόν το διαγωνισμό στα μέσα Μαρτίου 2022, αφού μεσολάβησε πάντως περίπου 1,5 χρόνος για να ολοκληρωθούν οι ενδιάμεσες διαδικασίες και υποβάλει η δήμος Θηβαίων όλα τα απαραίτητα έγγραφα της ανάθεσης.
Η «σκυτάλη» μετά την έγκριση, πέρασε στη συνέχεια στο δήμο, αλλά αντί η υλοποίηση να τεθεί ως άμεση πολιτική προτεραιότητα, χάθηκε και πάλι πολύτιμος χρόνος που σε συνδυασμό με την άνοδο στις τιμές των υλικών και την αιτιολογία ότι το τίμημα που είχε δοθεί στη δημοπρασία ήταν πλέον ασύμφορο, είχαν ως αποτέλεσμα την υπαναχώρηση του μειοδότη που είχε αναλάβει το έργο.
Είναι βέβαιο, ότι αν είχαν γίνει όλα πιο γρήγορα θα είχαν φτιαχτεί εδώ και πολύ καιρό οι παιδικές χαρές.
Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης ήταν αυτή που ακολούθησε για να βρεθεί διέξοδος, με τη μία και μοναδική προσφορά, χωρίς καμία έκπτωση από τον αρχικό προϋπολογισμό προκήρυξης του έργου.
Ο φάκελος πήγε στη διαχειριστική αρχή η οποία τον επέστρεψε γιατί ο μειοδότης δεν έδωσε καμία έκπτωση και ζητά να ξαναγίνει διαγωνισμός με τρεις τουλάχιστον συμμετέχοντες. Επιπλέον, δεν αφήνει να τροποποιηθεί ο προϋπολογισμός της προκήρυξης (250.157,18 ευρώ), ούτε να επικαιροποιηθεί η μελέτη, λαμβάνοντας υπόψη το σημερινό επίπεδο των τιμών.
Προκύπτει πλέον έλλειψη ενδιαφέροντος συμμετοχής από εταιρίες να αναλάβουν την κατασκευή και από την άλλη πλευρά η εξασφάλιση της χρηματοδότησης από το ταμείο Leader που έχει ενταχθεί το έργο, είναι μέχρι τα τέλη του 2025.
Ο δήμος μετά από όλες τις αστοχίες, και καθυστερήσεις καλείται να βρει λύση. Η ουσία είναι ότι χάθηκαν ευκαιρίες και σε χρόνο και στο κόστος κατασκευής και ότι ακόμα ένα καλοκαίρι, το φετινό, όπως προκύπτει από τις εξελίξεις, δεν θα λειτουργήσουν παιδικές χαρές στα τρία χωριά, που τις περιμένουν εδώ και χρόνια.

Πηγη ... Κιουσης Θωμας Υποψηφιος Δημοτικος Συμβουλος Δημου Θηβαιων