Ο Μικρασιατικός Κόσμος αποχαιρετούμε με θλίψη τον Χάρη Σαπουντζάκη, Σπάρταλη της β΄ γενιάς, μια βαριά, δομική και ουσιαστικά εμβληματική μορφή της αναδημιουργίας της Προσφυγικής οργανωμένης Κίνησης.
Ο Χάρης Σαπουντζάκης εδώ και 43 χρόνια υπήρξε φίλος, συνάδελφος, συνεργάτης και συνοδοιπόρος μου στον ιερό σκοπό μας για την διάδοση, διάσωση και διατήρηση της Μικρασιατικής Μνήμης στις επερχόμενες νεότερες γενιές των Ελλήνων. Άριστος διδάσκαλος, συγγραφέας, επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Α/θμιας Εκπ/σης, βασικός ιδρυτής και εμπνευστής του ΚΕΜΙΠΟ Ν. Ιωνίας, επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, ιδρυτικό Μέλος και για δεκαετίες πολύτιμο, δραστήριο και εποικοδομητικό Μέλος του Δ. Σ τις Ομοσπονδίας Προσφυγικών Συμαατείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) και για δεκαετίες επίσης Μέλος της Διασωματιακής Ένωσης του Εθνικού Μουσείου της Ανατολής (ΕΜΕΑ). Εκ των εμπνευστών και ιδρυτών του ΚΕΜΙΠΟ Ν. Ιωνίας Αττικής, που την ανέδειξε ως Πνευματικό Κέντρο του Ελληνισμού της Ανατολής, επί σειρά ετών πολύτιμος Πρόεδρος του και Επίτιμος Πρόεδρος του, Είχε διατελέσει Αντ/δήμαρχος Παιδείας-Πολιτισμού Ν. Ιωνίας
Ανάλωσε κυριολεκτικά την ζωή του στον Μικρασιατικό Ελληνισμό, Αγέρωχος και υπερήφανος ευπατρίδης Μικρασιάτης, Ανασύστησε, ως Πρόεδρος, την Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας συνεχίζοντας με σεβασμό τον αγώνα των προκατόχων του. Την κατέστησε πνευματικό Φάρο της Νέας Ιωνίας και του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Ευγενέστατος, αξιοπρεπέστατος, ευλαβής στην Πίστη των πατέρων του, ανιδιοτελής ακάματος μαχητής, ηθικός, επίμονος, ακλόνητος στην πορεία των ιδεωδών των Αλησμόνητων Πατρίδων μας. Συνοδοιπορήσαμε με άλλους άξιους Μικρασιάτες της Α΄ γενιάς στο πρώτο Δ.Σ. της ΟΠΣΕ τότε που διεκδικήσαμε και πάλι τις αποζημιώσεις από το ΤΑΠΑΠ, τις ενέργειες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνσισμού από τους Τούρκους, την ένταξη στην χορεία των Αγίων των τελευταίων Μικρασιατών Μητροπολιτών του 1922 με πρωτοπόρο την Ένωση Σμυρναίων Αθηνών και τον αείμνηστο Πρόεδρο της και Πρόεδρο της ΟΠΣΕ Τάκη Βεζυργιάννη και τον τότε Γ. Γραμματέα της Ένωσης Ν. Βικέτο, Διεκδικήσαμε από το 1984 με προτάσεις μας την ίδρυση Πανεπιστημιακών Τμημάτων και την εισαγωγή στα βιβλία του Μικρασιατικού Πολιτισμού και της Ιστορίας του.
Ανεξάντλητη η πορεία ζωής του Χάρη Σαπουντζάκη.
Θυμάμαι το τηλεφώνημα του, όταν μου ζήτησε τα σχέδια Καταστατικού Μικρασιατικού Μουσείου και Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών που είχα εκπονήσει και είχα στείλει στα Μικρασιατικά Σωματεία Νικαίας για την ίδρυση στη Νίκαια των παραπάνω Πνευματικών ιδρυμάτων. Του τα έστειλα ευχαρίστως επειδή τότε σχεδίαζε την ίδρυση του ΚΕΜΙΠΟ.
Πάνω απ' όλα υπήρξε στοργικός σύζυγος, πατέρας και παππούς. Αγαπημένη μου φίλη Χαρίκλεια, πιστή σύντροφε στην ζωή και στις δραστηριότητες του Χάρη, αγαπημένα του παιδια΄Κυριακή, Ιωάννα, Δαμιανέ, αγαπημένε του εγγονέ Κων/νε να είστε υπερήφανοι για τον Άξιο, Έντιμο, Αξιοπρεπή και Μαχητή σύζυγο, πατέρα και παππού σας. Το όνομά του θα μείνει ανεξίτηλο στην μνήμη όλων των Μικρασιατών, αλλά και της Νέας Ιωνίας Αττικής που λάτρεψε και ανέδειξε τόσο πολύ μαζί με την πολυαγαπημένη πατρική του γη, την Σπάρτη της Πισιδίας. Είμαι σίγουρη ότι η Νέα Ιωνία θα τον τιμήσει όπως του αρμόζει.
Φίλε μου Χάρη, σ' ευχαριστώ από την καρδιά μου για την φιλία σου, την αγάπη και την εκτίμηση σου προς εμένα και την οικογένειά μου. "Τον Αγώνα τον Καλόν τετέλεκας". Ο Θεός ας σε αναπαύσει "ένθα οι Δίκαιοι και οι Άγιοι αναπαύονται". Καλή Στράτα και καλή Ανάσταση.
Διετελεσε Δασκαλος στο Λουτουφι Θηβων αρχες της δεκαετιας του 1970
και διδαξε στους μαθητες του αγαπη για την κοινωνια και τον συναθρωπο
αρετες που σπανιζουν σημερα
Αγαπητοί φίλοι και πατριώτες, η κηδεία του Αγαπημένου μας πατέρα θα γίνει την Παρασκευή 14/6 στις 12 στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Ν. Ιωνίας.
Φωτογραφια του Δασκαλου μας Χαρη Σαμπουντζακη απο το Δημοτικο Σχολειο Λουτουφιου
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου