Copyright © ΛΟΥΤΟΥΦΙ ΝΕΑ
Design by Dzignine

ΛΟΥΤΟΥΦΙ ΝΕΑ

ΛΟΥΤΟΥΦΙ  ΝΕΑ
Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

Τιμηθηκε η Μνημη Ιωαννη Προδρομου στο Λουτουφι

IMG 1819

Με την ευλάβεια που αρμόζει στον μέγιστο εν Προφήταις, τον Βαπτιστή και Πρόδρομο του Σωτήρος, Άγιο Ιωάννη, τελέσθηκαν οι Ιερές Ακολουθίες επί τη μνήμη της αποτομής της κεφαλής του Αγίου στον ομώνυμο ιστορικό Ιερό Ναό Λουτουφίου Θηβών.

   Το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου. Σημειωτέον ότι το αίσθημα της συγκίνησης διαχύθηκε ανάμεσα στο εκκλησίασμα όταν, λόγω της κρατικής απαγόρευσης των λιτανειών, οι παριστάμενοι Κληρικοί σήκωσαν, έπειτα από προτροπή του Σεβασμιωτάτου, την Αγία Εικόνα του Προδρόμου, με την οποία σφράγισαν τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα εις τύπον Σταυρού, για να επέλθει η ευλογία στο ειδυλλιακό χωριό.

IMG 5245

IMG 1986

IMG 2196

IMG 2432

IMG 5085

IMG 4086

   Ανήμερα της Παρασκευής, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Προδρόμου τονίζοντας ότι η παρουσία του επί Γης υπήρξε τόσο καταλυτική, ώστε να καλείται από τον πιστό λαό του Θεού, ως ο αυγερινός του Ηλίου της Δικαιοσύνης, του Χριστού. Πράγματι, έχοντας κατανοήσει εκ κοιλίας μητρός την υψηλή αποστολή του, ο Άγιος έζησε μέχρι το τέλος αποσκοπώντας μονάχα στον καθαρισμό και την προετοιμασία των ψυχών των ανθρώπων, ώστε με το άκουσμα του Ευαγγελίου, να δεχθούν το Φως του Χριστού. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι εκείνος ο δίκαιος άνθρωπος, ο εν γεννητοίς γυναικών μείζων, ο οποίος αξιώθηκε να βαπτίσει τον κηρυττόμενο Υιό του Θεού είχε τόσο τραγική κατάληξη, διότι απλώς έλεγξε την παρανομία. Επομένως, τα διαχρονικά λόγια του Σολομώντος αποδεικνύονται αληθινά: "μὴ ἔλεγχε κακούς, ἵνα μὴ μισήσωσί σε". Ο λύχνος του Φωτός, υπήρξε ένα θύμα του μίσους που προξένησε ο καλοπροαίρετος έλεγχός του.

IMG 1984

IMG 1968

IMG 1987

IMG 1977