Copyright © ΛΟΥΤΟΥΦΙ ΝΕΑ
Design by Dzignine

ΛΟΥΤΟΥΦΙ ΝΕΑ

ΛΟΥΤΟΥΦΙ  ΝΕΑ
Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ '' ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ '' Το Χρονικο μιας Προαναγγελθεισης Αποτυχιας ''

ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ - ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ» 

Ανοικτή επιστολή 

Θήβα 30/4/2018 

“Το χρονικό μιας προαναγγελθείσης αποτυχίας” 

Θέμα: Κατάργηση του παράνομου καταυλισμού των ΡΟΜΑ στη συνοικία Πυρί 

Προς: Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θηβαίων κ. Αθανάσιο Κοκοντίνη 

Κύριε πρόεδρε, 
με την 295/2017 απόφαση του Δ.Σ. στις 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ του 2017, μετά από δική μας εισήγηση, την οποία υποστήριξε και η παράταξη του κ. Ι. Κόρδατζη και την οποία έκανε δεκτή ο κος Δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία (26 ΥΠΕΡ, σε 28 παρόντες) τα εξής : 



1. Την κατάργηση του παράνομου καταυλισμού των ΡΟΜΑ στη συνοικία Πυρί, εντός χρονικού διαστήματος 6 μηνών. 

2. Την υποβολή αιτήματος προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τις αρμόδιες Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές, για ισχυρή ενίσχυση των μέτρων αστυνόμευσης κατά τον εν λόγω διάστημα, πέριξ της περιοχής. 

3. Την υποβολή αιτήματος στην ΔΕΔΔΗΕ για αλλαγή της όδευσης του ρεύματος, έτσι ώστε να αποκλειστούν φαινόμενα παράνομης ηλεκτροδότησης του καταυλισμού. 

4. ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ όλων των αυθαιρέτων κατασκευών καθώς και την απομάκρυνση όσων διαβιούν παράνομα στον καταυλισμό, αφού δεν είναι δημότες στο Δήμο Θηβαίων. 

5. Τη συγκρότηση διαπαραταξικής επιτροπής με σκοπό την παρακολούθηση των ενεργειών που πρέπει να γίνουν για την κατάργηση του καταυλισμού. 

Στο διάστημα αυτό η επιτροπή που συστάθηκε, συνήλθε τρεις φορές με παρουσία μάλιστα στη μια εξ’ αυτών της ειδικής Γραμματέας για την ένταξη των ROMA, η οποία προσπάθησε να μας ενημερώσει για τις δράσεις του Υπουργείου Εσωτερικών στην κατεύθυνση ένταξης των ROMA. 

Της εξηγήσαμε ότι αυτό είναι κάτι που αφορά τις μακροπρόθεσμες επιδιώξεις και στόχους που έχει θέσει η Κυβέρνηση, ενώ εμείς μιλάμε για μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση αντιμετώπισης κρουσμάτων βίας και εγκληματικής συμπεριφοράς από διαβούντες στον ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ στο Πυρί. Πρώτα λοιπόν πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ και μετά να συζητήσουμε όλα τα υπόλοιπα. 

Ακολούθησε μια συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ.κ. Ν. Τόσκα, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι η αστυνομία διαθέτει τον τρόπο και την δύναμη να αντιμετωπίσει παρόμοια φαινόμενα έξαρσης της βίας σε οικισμούς ΡΟΜΑ. Μας ενημέρωσε δε ότι όταν ο Δήμος θα είναι έτοιμος, η επέμβαση θα είναι άμεση και επιτυχής. Επομένως η μέχρι σήμερα καθυστέρηση και ολιγωρία αφορά αποκλειστικά την ατολμία του ίδιου του Δημάρχου. 

Είναι δε απορίας άξιον ότι μετά από αυτήν τη συνάντηση ο κ. Δήμαρχος συνεχίζοντας τις επαφές με την ειδική γραμματέα για την ένταξη των ΡΟΜΑ αγνόησε τους όρους άμεσης υλοποίησης της απόφασης του Δ.Σ. και επέλεξε την μακροχρόνια λύση του προβλήματος μέσω του προγράμματος ένταξης. Πως αλλιώς να δικαιολογήσουμε την αναζήτηση κατοικιών προς ενοικίαση για την ένταξη των ΡΟΜΑ; 

Όπως καταλαβαίνετε από την πιο πάνω περιγραφή των γεγονότων, καμία ενέργεια δεν έγινε από την Δημοτική Αρχή προς την κατεύθυνση υλοποίησης της 295/2017 απόφασης και εις ότι αφορά ειδικότερα τα σημεία : 

(α). για την άμεση κατεδάφιση των αυθαιρέτων και την απομάκρυνση των παράνομα διαβιούντων. 

(β). για την προώθηση άμεσων ενεργειών για την κατάργηση του παράνομου καταυλισμού όπως αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο. 

Κύριε Πρόεδρε, η επιτροπή παρακολούθησης των ενεργειών για υλοποίηση της απόφασης του Δ.Σ., δεν έχει συγκληθεί το τελευταίο τρίμηνο και παρότι κατ’ επανάληψη τέθηκε εκ μέρους μας και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης, η αδράνεια και η καθυστέρηση που παρατηρείται για το θέμα αυτό, δεν εισακουσθήκαμε. 

Στις 26/4/2018 παρέλαβα επιστολή εκ μέρους του κ. Δημάρχου για την σύγκλιση της επιτροπής την Τετάρτη 2 Μαΐου 2018 (10 ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία των 6 μηνών). 

Για τους λόγους ότι : 

· Η εν λόγω επιτροπή δεν είναι αποφασιστικού χαρακτήρα και βεβαίως ο κος Δήμαρχος με τις ενέργειες του και την συμπεριφορά του έθεσε την επιτροπή εκτός λειτουργίας. 

· Λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία που θέτει η απόφαση 295/2017 του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν έχει έννοια η σύγκλιση της εν λόγω επιτροπής. 

Ζητούμε να φέρετε στο Δημοτικό Συμβούλιο ως εξαιρετικά επείγον το θέμα του παράνομου καταυλισμού των ΡΟΜΑ, για την καταγραφή και τον έλεγχο των ενεργειών και των καθυστερήσεων της Δημοτικής Αρχής, ως προς την υλοποίηση της απόφασης 295/2017. 

Ειδικότερα μετά την παρατηρούμενη έξαρση κρουσμάτων παράνομης και εγκληματικής συμπεριφοράς ατόμων που διαβιούν στον παράνομο καταυλισμό, με συνέπεια να απειλούνται περιουσίες και ζωές συμπολιτών μας, η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής για την άμεση λήψη μέτρων στα πλαίσια της απόφασης 295/2017, είναι καθοριστική για την προστασία της Δημόσιας Ασφάλειας των Δημοτών μας. 

Κύριε Πρόεδρε, 

εντύπωση μας προκαλεί ότι η αποτυχία της υλοποίησης της απόφασης εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, είχε προβλεφθεί τόσο από εσάς όσο και από πολλούς συμπολίτες μας. Και το ερώτημα που γεννάται αυτομάτως είναι : 

“ Δεν εμπιστευόσαστε την αποτελεσματικότητα του Δημάρχου η γνωρίζατε ότι δεν υπάρχει διάθεση εκ μέρους του να αντιμετωπίσει πραγματικά το πρόβλημα; “ 

Για την Δημοτική Παράταξη « Δήμος Θηβαίων – Ώρα Ευθύνης » 

Ο Επικεφαλής 
Σταμάτης Η. Χαλβατζής