Copyright © ΛΟΥΤΟΥΦΙ ΝΕΑ
Design by Dzignine

ΛΟΥΤΟΥΦΙ ΝΕΑ

ΛΟΥΤΟΥΦΙ  ΝΕΑ
Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Προγραμματα Βιολογικης Καλλιεργειας


«Μέσα στο καλοκαίρι θα εξαγγελθούν τα μεγάλα προγράμματα για τη γεωργία, με μεγαλύτερο το πρόγραμμα για την προώθηση της βιολογικής γεωργίας», τόνισε η Ιουλία Δροσινού, από τη διεύθυνση Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλώντας στη διημερίδα με θέμα: «Βιοποικιλότητα και Ανάπτυξη», που διοργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, ενώ επισήμανε τη σημασία της βιολογικής καλλιέργειας και της πιστοποίησης των προϊόντων.
Παράλληλα είπε ότι ακόμα δεν έχουμε επαρκή εικόνα του μεγέθους των επιπτώσεων της συμβατικής γεωργίας στη βιοποικιλότητα της Ελλάδας. Από την πλευρά του ο ερευνητής στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του ΕΘΙΑΓΕ, Γιώργος Καρέτσος, επισήμανε τα πλεονεκτήματα της χρήσης ιθαγενούς χλωρίδας και τον κίνδυνο διάβρωσης της εγχώριας βιοποικιλότητας από την ευρεία χρήση εισαγόμενων φυτών και συχνά παθογόνων οργανισμών με άγνωστες συνέπειες τόνισε. Επίσης αναφέρθηκε στην εθνοβοτανική που αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και τα οφέλη από την φαρμακευτική και την αρωματική χλωρίδα.
Ο επιστημονικός σύμβουλος της ΓΕΣΑΣΕ, Νικόλαος Λάππας, επισήμανε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες για την αδειοδότηση των γεωτρήσεων. «Το υπουργείο ζητάει γεωλογική μελέτη, αλλά αντί να κάνει το ίδιο τις μελέτες, έχει δημιουργηθεί μια "φάμπρικα" που επιβαρύνει με τουλάχιστον 500 ευρώ τον κάθε επαγγελματία», είπε και πρόσθεσε ότι «όσο για τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα για τη βιοποικιλότητα που αφορούν τη δάσωση, συχνό είναι το φαινόμενο πολλοί να παίρνουν τα χρήματα και να εκτελούν άλλες δραστηριότητες στα κτήματά τους».