Copyright © ΛΟΥΤΟΥΦΙ ΝΕΑ
Design by Dzignine

ΛΟΥΤΟΥΦΙ ΝΕΑ

ΛΟΥΤΟΥΦΙ  ΝΕΑ
Κυριακή 30 Μαΐου 2021

τα Χωστια Βαζουν Φρενο στη Καταστροφη του Φυσικου Πλουτου της Βοιωτιας

 
Με μεγάλη επιτυχία, συμμετοχή πολιτών και Επιτροπών Αγώνα από τον Ελικώνα και από την Θήβα και με αξιόλογες ομιλίες, έγινε το Σάββατο 29 Μαίου 2021, η Συγκέντρωση-Λαϊκή Συνέλευση, που οργάνωσε η Επιτροπή Πολιτών από Χώστια και Σαράντι, στην πλατεία Χωστίων. (ΣΤΗΝ ΦΩΤΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΩΝ)
Από την Επιτροπή μίλησε η Αλκμήνη Κοβάνη και ακολούθησαν οι ομιλίες του Δημάρχου Θηβαίων κ. Γιώργου Αναστασίου, και των επικεφαλής των Δημοτικών Ομάδων κ.κ. Γρηγόρη Παπαβασιλείου, Ηλία Τραμπάκουλου και Αντώνη Τουλουμάκου. Στην συνέχεια έλαβε τον λόγο ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Θηβών κ. Σταμούλης Σακάτης. Εκ μέρους του Δικτύου Βοιωτών Κόντρα στον Ενεργειακό Παροξυσμό μίλησε ο Τάσος Κεφαλάς. Κατόπιν πήρε τον λόγο ο Βασίλης Κοβάνης ενώ η ομιλία του νεαρού Χωστιαναίου κτηνοτρόφου Παναγιώτη Κοβάνη σκόρπισε συγκίνηση στον κόσμο. Στην συνέχεια μίλησε πρώην Δήμαρχος Θίσβης κ. Κώστας Κοβάνης και στο τέλος μίλησε ο πρώην Δήμαρχος Θήβας Θανάσης Σκούμας. Η Συγκέντρωση- Λαϊκή Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα, που πρότεινε ο Νίκος Σπύρου, μέλος της Επιτροπής:

                                                                 ΨΗΦΙΣΜΑ
Στα Χώστια, σήμερα 29-5-2021, η Συγκέντρωση-Λαϊκή Συνέλευση, που έγινε με σκοπό να εκφραστεί η αντίθεση των πολιτών της περιοχής στην μετατροπή της σε εκτεταμένη βιομηχανικού τύπου ΒΑΠΕ ενώ είναι ήδη υπερβολικά επιβαρυμένη, διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:
Εδώ και χρόνια οι πολίτες παρακολουθούν με ανησυχία τη συνεχιζόμενη λεηλασία των βουνών, των υψωμάτων και των πλαγιών του τόπου, που την ονομάζουν «πράσινη» ανάπτυξη. Την περικύκλωση των χωριών και την μετατροπή σε ενεργειακό βιομηχανικό τοπίο των βουνοκορφών του Ελικώνα.
Εκτός από τις κορυφές του Ελικώνα, οι επιχειρηματίες του χώρου της ενέργειας έχουν βάλει στο μάτι κάθε σπιθαμή γης για εγκατάσταση ανεμογεννητριών, στην περιοχή μας, στο Γκούρι Ιγκλιάτι, στο Σταμάλιο, στον Τράχηλο, στην Τσάρουλα, στο Αρβανίτικο, ενώ σε αυτά έρχεται να προστεθεί η επιχείρηση εγκατάστασης γιγαντιαίων φωτοβολταϊκών στα κουκουρέικα χειμαδιά, δυτικά από το Σαράντι, ισχύος 360 MW, που θα φέρει καταστροφή του βοσκότοπου και θα επιδράσει αρνητικά στο μικροκλίμα της περιοχής μας, καθώς και στο Τόντορο και σε όλο το παραλιακό μέτωπο από Αλυκή μέχρι Σαράντι.
Ήδη, στις 22-4-2021, δόθηκε από την ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) Βεβαίωση Παραγωγού για τις 10 πρώτες από τις 30 ανεμογεννήτριες, στη θέση ΛΥΚΟΜΟΥΖΙ της περιοχής των κτηνοτροφικών χειμαδιών των Χωστίων, ενώ η προοπτική είναι η επέκτασή τους σε όλη την χερσόνησο από τα Χώστια μέχρι την Τσάρουλα.
Για τις εξελίξεις αυτές φέρει τεράστια ευθύνη η σημερινή Δημοτική Αρχή του Δήμου Θηβαίων, που με την 345/23-12-2019 δική της απόφαση, γνωμοδότησε θετικά για την αύξηση κατά 35 % της φέρουσας ικανότητας του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού τυπικών ανεμογεννητριών, ενώ η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε αρνηθεί. 

Επίσης, μεγάλη ευθύνη φέρει το Τοπικό Συμβούλιο Χωστιων, που με την 33/2019 κατά πλειοψηφία (3-2) απόφαση του συμφώνησε σε μια τέτοια εξέλιξη.
Εμείς, που μόνο πληρώνουμε, είτε άμεσα με την καταστροφή του τόπου και των παραγωγικών του δραστηριοτήτων, είτε έμμεσα με τα χαράτσια στους λογαριασμούς ρεύματος για να επιδοτούνται αυτοί που μας ισοπεδώνουν και που, από πάνω, παρουσιάζονται και σαν ευεργέτες με τα «ψίχουλα» των αντισταθμιστικών, ενώ όλα γίνονται για το κέρδος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που κάνουν «πλιάτσικο» στη φύση και στο περιβάλλον, όποια και να είναι η κυβέρνηση.
Εμείς, τους λέμε με ότι κάνουν λάθος.
ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!
ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΞΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΜΑΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ!
ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΑΛΩΒΗΤΟ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ!
Χώστια 29-5-2021 Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΧΩΣΤΙΑ ΚΑΙ ΣΑΡΑΝΤΙ